Många kvinnor drabbas av kroniska nässelutslag
Sjukdomen känns främst igen via hudutslag som kallas kvaddlar. Patienten drabbas vanligtvis även av klåda och ödem, en ömmande svullnad i huden. Nässelutslag kan delas in i akut eller kronisk form, och den sistnämnda karaktäriseras av att symtomen håller i sig i minst sex veckor.
– Vissa personer lever dock med sjukdomen betydligt längre än så, ibland handlar det om flera år. En del patienter har symtom dagligen, säger Maria Bradley som är docent och överläkare på Hudkliniken vid Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.
Närmare 20 procent av befolkningen drabbas någon gång i livet av akuta nässelutslag. Inte lika många får kroniska nässelutslag, det rör sig om en till fyra procent. Däremot har man sett att fler kvinnor än män får kroniska nässelutslag.
– Varför just den gruppen drabbas vet vi inte säkert. Det saknas bra epidemiologiska studier, säger Maria Bradley.
Histamin har en viktig roll för nässelutslag
Den bakomliggande orsaken till kroniska nässelutslag går inte alltid att hitta. Men man vet att två särskilda celltyper, mastceller och basofiler, ansamlas i ett särskilt lager i huden som kallas dermis. Cellerna frisätter olika ämnen som orsakar symtomen vid nässelutslag. Ett ämne är histamin.
– Det är främst histaminfrisättning som är den viktigaste transmittorn och leder till plasmaläckage från ytliga blodkärl i dermis, säger Maria Bradley.
Forskarna har hittat flera ämnen som orsakar sjukdomsutvecklingen, några av dessa är bradykinin, prostaglandin D2 och leukotrien C4. När de frisätts läcker bland annat vätska ut från blodkärl i huden och orsakar den ömmande svullnaden.
De flesta behandlingar mot nässelutslag fokuserar på att minska graden av inflammation, som orsakas av de ansamlade cellerna i huden. I dag finns exempelvis läkemededel som blockerar frisättningen av histamin.
Nässelutslag drabbar personer i alla åldrar
Nässelutslagen utvecklas vanligtvis inom ett par minuter och patienten kan ha de upphöjda hudutslagen mellan en timme och ett dygn. De kan vara några millimeter till flera centimeter stora och uppkomma var som helst på kroppen. Utslagen kan också följas av en ensidig svullnad av ögon, läppar och/ eller tunga som inte brukar klia.
Maria Bradley nämner att nässelutslag är en hudsjukdom som drabbar personer i alla åldrar. Hon berättar även att diagnosen vanligtvis är enkel att ställa.
– Läkaren brukar ställa rätt diagnos utifrån klådan, utseendet och anamnes på att de enskilda hudutslagen försvinner inom 24 timmar.
-
Allergi mot kvalster
Kvalster är en stor grupp av spindeldjur. Vid allergi mot kvalster kan exponering för damm kvalster orsaka symtom från luftvägar och hud. Husdammskvalster är viktigast när det gäller allergi i den allmänna befolkningen. De förekommer i nästan hela världen, särskilt rikl...
-
Allergisk mot pollen? Du behöver inte lida i onödan
Idag finns det bra hjälp att få om man har pollenallergi, ändå går många helt eller delvis obehandlade. En förklaring kan vara att man behandlar sig själv under för kort period eller att man inte vet att det finns allergivaccin att få när inte de receptfria alternativen hjälper. ”90 till 95 procent blir bättre eller nästan helt bra av allergen immunterapi”, säger Lars Gottberg, överläkare i allergologi vid Södersjukhuset.
3 Kommentarer -
Barn och födoämnesallergier
Barn som haft födoämnesallergi som små, framför allt de som reagerat mot flera olika födoämnen, har större risk att utveckla överkänslighetssymtom från luftvägarna i äldre ålder.
-
Celiaki (Glutenintolerans)
Gluten finns i mat med vete, korn och råg. Minst en av hundra svenskar tål inte gluten - och de blir allt fler.
-
Laktosintolerans (mjölksockerintolerans)
Huvuddelen av jordens vuxna befolkning kan inte dricka mjölk på grund av oförmåga att bryta ner laktos/mjölksockret i mag- och tarmkanalen. Dock inte här i norden även om allt fler byter ut sina vanliga mjölkprodukter mot havre-, ris- eller sojaalternativ.
-
Allergi och annan överkänslighet
Överkänslighet är en övergripande term som innefattar såväl allergisk som icke-allergisk överkänslighet. Orsakas överkänsligheten av en immunologisk reaktion (där immunförsvaret är iblandat) kallas den allergisk – övriga benämns icke-allergisk överkänslighet.
-
Pollenbiologens bästa tips
Besvärades du mycket av björkpollen i fjol? Då kan du trösta dig med att det troligen blir lite lugnare i år. Det säger biologen Agneta Ekebom som gör pollenprognoser.
1 Kommentarer -
Nässelutslagen fick Lina att klia sönder sin kropp
Klådan kom från ingenstans. Lina Griph hade precis dragit sängtäcket om sig när det började att klia intensivt på ena handen. ”På vårdcentralen sa man att det var eksem, men jag visste att det här var något annat”, säger hon.
4 Kommentarer
Kommentera denna artikel
Hej Jag kan tänka mig att jag har nässelutslag.... Har haft problem hela mitt liv med återkommande hudutslag som röda stora utslag över midjan men nu är det på hela kroppen mest på ryggen o låren vad gör man snälla hjälp MVH Harry Gustafsson
Jag har haft det i 33 år första gången fick jag efter en traumatisk upplevelse och det har inte försvunnit sen dess. Min kropp reagerar på kyla och värre med fukt och kyla! Finns det inget mer att göra än att dagligen äta medicin. Jag får det även om jag inte fryser tex varm sommar men fötterna blir kall av ett golv?
Jag har haft det i 33 år första gången fick jag efter en traumatisk upplevelse och det har inte försvunnit sen dess. Min kropp reagerar på kyla och värre med fukt och kyla! Finns det inget mer att göra än att dagligen äta medicin. Jag får det även om jag inte fryser tex varm sommar men fötterna blir kall av ett golv?
Inga har kommenterat på denna sida ännu