Många kvinnor drabbas av kroniska nässelutslag

Nässelutslag (nässelfeber) är en hudsjukdom som drabbar personer i alla åldrar. Vid insjuknandet ses röda, upphöjda utslag som kan bildas inom några minuter och uppstå var som helst på kroppen.

Publicerad den: 2015-03-19
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

Sjukdomen känns främst igen via hudutslag som kallas kvaddlar. Patienten drabbas vanligtvis även av klåda och ödem, en ömmande svullnad i huden. Nässelutslag kan delas in i akut eller kronisk form, och den sistnämnda karaktäriseras av att symtomen håller i sig i minst sex veckor.

 – Vissa personer lever dock med sjukdomen betydligt  längre än så, ibland handlar det om flera år. En del  patienter har symtom dagligen, säger Maria Bradley som  är docent och överläkare på Hudkliniken vid Karolinska  Universitetssjukhuset i Solna.

Annons
Annons

Närmare 20 procent av befolkningen drabbas någon gång i livet av akuta nässelutslag. Inte lika många får kroniska nässelutslag, det rör sig om en till fyra procent. Däremot har man sett att fler kvinnor än män får kroniska nässelutslag.

– Varför just den gruppen drabbas vet vi inte säkert. Det saknas bra epidemiologiska studier, säger Maria Bradley.

Histamin har en viktig roll för nässelutslag

Den bakomliggande orsaken till kroniska nässelutslag går inte alltid att hitta. Men man vet att två särskilda celltyper, mastceller och basofiler, ansamlas i ett särskilt lager i huden som kallas dermis. Cellerna frisätter olika ämnen som orsakar symtomen vid nässelutslag. Ett ämne är histamin.

Annons
Annons

– Det är främst histaminfrisättning som är den viktigaste transmittorn och leder till plasmaläckage från ytliga blodkärl i dermis, säger Maria Bradley.

Forskarna har hittat flera ämnen som orsakar sjukdomsutvecklingen, några av dessa är bradykinin, prostaglandin D2 och leukotrien C4. När de frisätts läcker bland annat vätska ut från blodkärl i huden och orsakar den ömmande svullnaden.

De flesta behandlingar mot nässelutslag fokuserar på att minska graden av inflammation, som orsakas av de ansamlade cellerna i huden. I dag finns exempelvis läkemededel som blockerar frisättningen av histamin.

Nässelutslag drabbar personer i alla åldrar

Nässelutslagen utvecklas vanligtvis inom ett par minuter och patienten kan ha de upphöjda hudutslagen mellan en timme och ett dygn. De kan vara några millimeter till flera centimeter stora och uppkomma var som helst på kroppen. Utslagen kan också följas av en ensidig svullnad av ögon, läppar och/ eller tunga som inte brukar klia.

Maria Bradley nämner att nässelutslag är en hudsjukdom som drabbar personer i alla åldrar. Hon berättar även att diagnosen vanligtvis är enkel att ställa.

– Läkaren brukar ställa rätt diagnos utifrån klådan, utseendet och anamnes på att de enskilda hudutslagen försvinner inom 24 timmar. 

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Harry Gustafsson 2018-10-28 00:58 (8 månader sen)

    Hej Jag kan tänka mig att jag har nässelutslag.... Har haft problem hela mitt liv med återkommande hudutslag som röda stora utslag över midjan men nu är det på hela kroppen mest på ryggen o låren vad gör man snälla hjälp MVH Harry Gustafsson

  • Avatar Nina Jakobsson 2018-12-11 23:17 (7 månader sen)

    Jag har haft det i 33 år första gången fick jag efter en traumatisk upplevelse och det har inte försvunnit sen dess. Min kropp reagerar på kyla och värre med fukt och kyla! Finns det inget mer att göra än att dagligen äta medicin. Jag får det även om jag inte fryser tex varm sommar men fötterna blir kall av ett golv?

  • Avatar Nina Jakobsson 2018-12-11 23:42 (7 månader sen)

    Jag har haft det i 33 år första gången fick jag efter en traumatisk upplevelse och det har inte försvunnit sen dess. Min kropp reagerar på kyla och värre med fukt och kyla! Finns det inget mer att göra än att dagligen äta medicin. Jag får det även om jag inte fryser tex varm sommar men fötterna blir kall av ett golv?


Annons
Annons
Annons
Annons
Annons