Fakta | Matallergi

Mjölkallergi/mjölkproteinallergi


Uppdaterad den: 2012-12-07
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare i allmänmedicin och medicine doktor, medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är mjölkproteinallergi?

Mjölkallergi får inte förväxlas med laktosintolerans, som beror på en brist på enzymet laktas i tunntarmen. En person med mjölkallergi reagerar på proteinerna i mjölken (kasein och vassle). Därför kallas även tillståndet för mjölkproteinallergi/-intolerans.

Mjölk är det livsmedel som småbarn oftast reagerar på, omkring 2,5 % utvecklar allergi mot komjölksproteiner. Bra är att småbarn med komjölksallergi ofta blir toleranta innan de fyller fyra år och hos de allra flesta har allergin vuxit bort innan de börjar skolan.

Orsak

En person med mjölkallergi reagerer på mjölkens proteiner. Mjölkproteiner finns i mjölk och i andra livsmedel som ost, smör och choklad. Vid allergi bildas antikroppar mot normalt harmlösa ämnen som kallas allergener. När mjölk intas reagerar en allergikers överkänsliga immunsystem felaktigt på mjölkproteinerna och bildar antikroppar i syfte att neutralisera allergenerna. Detta kallas en immunologisk (allergisk) reaktion.

Annons
Annons

Symtom

Symtom och tecken kan komma efter några minuter upp till en timme efter matintag och kan varierar från person till person. I vissa fall kan reaktioner även uppstå mycket senare. Man skiljer mellan akut och sent reagerande mjölkallergi.

De akuta symtomen är:

 • Magsmärtor.
 • Kräkningar.
 • Väsande andning.
 • Utslag och klåda:
  • Förvärrade eksem, nässelfeber, rodnad och andra hudreaktioner kan förekomma
 • Mjölk kan utlösa en allvarlig allergisk chock.

Symtom vid sen reaktion:

Annons
Annons
 • Lös avföring.
 • Diarré, eventuellt blodig diarré.
 • Magsmärtor, illamående och uppblåsthet.
 • Utslag och klåda.
 • Rinnande näsa.
 • Hosta eller väsande ljud.

Diagnos

Det är svårt att skilja mellan mjölkallergi (mjölkproteinallergi) och laktosintolerans på grund av att symtomen är ganska lika. Diagnosen mjölkallergi ställs sällan, eftersom det är svårt att koppla symtomen till intag av komjölk. Det finns många tillstånd med liknande symtom. Och då många dricker mjölk varje dag är det i allmänhet svårt att identifiera mjölk som en orsak till besvär. Å andra sidan är mjölk även det livsmedel som oftast blir felaktigt misstänkt för att ligga bakom oönskade reaktioner.

Läkaren kan ställa detaljerade och relevanta frågor om symtom och tecken, göra en kroppsundersökning och genomföra ett pricktest på huden för att se om det ger en reaktion, det vill säga ett kliande utslag. Ett allergitest och ett blodprov kan också hjälpa till att fastställa diagnosen.

Behandling

Det finns ingen botande behandling för mjölkallergi. För att undvika allvarliga allergiska reaktioner måste man äta en mjölkfri kost. Det är ofta bra att få råd från en dietist – erfarenheter visar att barn som äter en mjölkfri kost löper större risk att drabbas av näringsbrist. Barn med mjölkallergi kan få en avplanande tillväxtkurva och det kan bero på ett lägre intag av kalcium, riboflavin och protein.Mjölkersättning bör ges till småbarn och kalciumtabletter kan användas som tillskott när mjölkersättning inte är tillräckligt. Sojabaserade modersmjölksersättningar rekommenderas inte som alternativ till barn med mjölkallergi. Allergimediciner, som antihistaminer, kan minska symtomen. Hos många barn växer allergin bort lite senare och mjölk bör därför återintroduceras i kosten efter två till tre år på mjölkfri diet.

Prognos

Prognosen är bra för de allra flesta. Toleransutvecklingen sker ofta snabbt vid reaktioner på mjölk. I småbarnsåldern bör man utvärdera om barnet har kvar mjölkallergin en gång i halvåret eller en gång per år. Hos så många som 85–90 % växer allergin bort innan barnet börjar skolan. Men barn med mjölkallergi har lättare för att utveckla allergi mot andra födoämnen som ägg, soja och nötter. De löper även högre risk att utveckla allergi mot damm, djur och pollen.


Annons
Annons
Annons
Annons
Annons