Fakta | Matallergi

Laktosintolerans (mjölksockerintolerans)

En person som är laktosintolerant saknar eller har för lite av enzymet laktas, som bryter ner laktos i tunntarmen. Laktos(mjölksocker) är en del i mjölken som normalt sett ska brytas ned av enzymet laktas till två stycken mindre molekyler.


Publicerad den: 2015-05-27
Författare: Ida Berge, dietist, Södersjukhuset, Stockholm

Laktosintolerans (mjölksockerintolerans)
Annons

Om laktosen inte brutits ned i tunntarmen kommer laktosen göra så att vatten dras in till tarmen och orsakar diarré och längre ned i tarmen kommer laktosen att brytas ned av bakterier och detta ger symtom såsom gaser, uppsvälldhet och magont.

Vem får laktosintolerans?

Laktosintolerans är ingen sjukdom eller allergi utan är i många länder ett normalt tillstånd när man inte längre livnär sig på bröstmjölk. Det är genetiskt ärtliga faktorer som påverkar om hög laktasaktivitet finns kvar hela livet, oberoende av om man äter laktos eller inte. Personer som genomgått stora tarmoperationer eller har någon tarmsjukdom kan ha svårt att bryta ned laktos och efter en maginfluensa kan man drabbas av kortvarig laktosintolerans. Laktosintolerans efter maginfluensa läker snabbt och man tål återigen laktos. Det är ofarligt att inte tåla laktos, men symtomen vid laktosintag kan många gånger vara besvärliga.

Hur känns laktosintolerans?

 • Orolig mage
 • Diarré
 • Gaser
 • Magont

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »

Vad kan man göra?

Det är viktigt att en läkare ställer diagnos laktosintolerans, detta för att utreda så ingen annan sjukdom orsakar magbesvären eller för risken att laktos utesluts ur kosten i onödan. Behandlingen vid laktosintolerans är att minska på mängden laktos i kosten, en dietist kan ge mer information om laktosfri kost.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område
Annons
Annons

Laktos finns naturligt enbart i mjölk, vilket innebär att behandlingen består i att minska mängden mejeriprodukter i kosten. Hur mycket laktos man klarar av är individuellt och toleransnivån varierar. De flesta klarar ca 5g laktos/dag (ex 1 dl vanlig mjölk) men den egna toleransnivån måste man själv prova sig fram till.

Hur ställer läkaren diagnosen?

 • Laktosreduceringen under en period kan ge svar på om man är laktosintolerant. Personen testar då på egen hand att minska mängden laktos i kosten under någon eller några veckor. Därefter återintroduceras laktos och om då symtomen som försvunnit under tiden med laktosfri kost återkommer tyder det på att man är laktosintolerant.
 • "Laktosbelastning". Man mäter blodsockret före och efter det att man druckit ett glas med laktos upplöst i vatten.
 • Analys av utandad luft. Undersökning av utandningsluften efter förtäring av mjölksocker.
 • Man kan ta ett slemhinneprov från tunntarmen i samband med gastroskopi och analysera enzymet laktas aktivitet.
 • Laktosintolerans kan idag även undersökas genom ett enkelt gentest. Testet kommer ge information om ens förmåga att bilda laktas kommer att minska. Gentestet säger dock inget om ens nuvarande och framtida förmåga att bryta ned laktos. Därför är det viktigt att detta testresultat sammanställs med andra tester för korrekt diagnos. 

Hur behandlas laktosintolerans?

Laktosintolerans behandlas med hjälp av laktosreducerad kost. Det är individuellt hur känslig man är. Syrade produkter såsom yoghurt och fil innehåller mindre laktos än mjölk och hårdost(lagrad minst 3 månader) är laktosfri. De flesta tål mindre mängd laktos exempelvis som mjölk i kaffet eller mejeriprodukter i matlagning men ett fåtal personer är mycket känsliga och måste ha en strikt laktosfri kost.

I vilka livsmedel finns laktos?

Laktos finns i en mängd livsmedel och för att se om produkten innehåller laktos är det viktigt att läsa ingrediensförteckningen. Laktos finns bland annat i följande livsmedel:

Annons
Annons
 • Mjölk, margarin, filmjölk, creme fraiche, gräddfil, messmör, färskost, mjukost
 • Mjölkpulver/skummjölkspulver
 • Bakverk och en del brödsorter (läs innehållsförteckning)
 • Många typer av färdigpackad mat
 • Choklad, godis, bakverk