Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Matallergi

Kostråd vid laktosintolerans


Uppdaterad den: 2012-12-07

Annons

Laktos är detsamma som mjölksocker. Om du eller ditt barn får akuta symtom till följd av en reaktion på laktos bör du/ni börja äta en helt laktosfri kost. När du eller ditt barn inte längre har några symtom kan ni gradvis öka kostens laktosinnehåll för att ta reda på hur mycket laktos du eller ditt barn tål. Målet är att komma fram till en individuellt anpassad laktosreducerad kost.

Laktosfri kost

Om du ska äta en helt laktosfri kost är kostråden mycket lika dem som ges till personer som ska undvika komjölksprotein. Skillnaden är vilken typ av mjölkersättning som används. Dessutom kan laktosintoleranta personer äta vita hårdostar och mjukostar. Däremot måste mesost och messmör undvikas.

Dryck

Prata med din läkare eller en dietist om du vill veta mer om mjölkersättning.

Hel- och halvfabrikat/färdigmat

Det kan vara svårt att bedöma laktosinnehållet i olika produkter bara genom att läsa innehållsdeklarationen. Men all mat som innehåller mjölk innehåller även laktos.

Ett livsmedel innehåller laktos om någon av följande ingredienser finns med i innehållsdeklarationen (alfabetisk ordning):

  • Crème fraîche, grädde, gräddglass, gräddfil, kondenserad mjölk, kärnmjölkspulver, laktos, margarin, mjölk, mjölkpulver, mjölksocker, skummjölkspulver, smör, torrmjölk, vassle, vasslepulver, yoghurt, yoghurtpulver
  • Tillverkaren behöver inte deklarera det exakta laktosinnehållet om inte produkten är märkt och marknadsförs som laktosreducerad.
  • "Ströbröd" kan innehålla mjölk.
  • "Raffinerat fett" och "animaliskt fett/olja" kan innehålla smör.

Äta borta

Det kan vara en utmaning att äta borta eftersom mjölk ingår i så många produkter och maträtter. Det bästa är att undvika sammansatta produkter/rätter och hellre välja rena råvaror. Både i storkök och i privata hem är det vanligast att margarin används till stekning. Om det inte går att få maten stekt i olja är det bäst att välja kokt eller grillad mat. En vanlig fallgrop är att kakor som sägs vara mjölkfria ändå innehåller margarin eller smör. För extremt känsliga personer är det dessutom nödvändigt att tänka på risken för förorening från annan mat som innehåller mjölk. Lagas till exempel alla rätter med samma köksredskap? Många föredrar därför att ha med egen mat när de ska äta borta.

Näringsmässiga konsekvenser

De näringsmässiga konsekvenserna av laktosfri kost beror på om laktosfri mjölkersättning används och hur kosten är sammansatt i övrigt. Utan laktosfri mjölkersättning är det lätt hänt att kalciumintaget blir för lågt.

Små barn som inte använder mjölkersättning får ett lägre intag av energi, protein, fett, riboflavin (vitamin B2) och kalcium. Man kan rekommendera användning av mjölkfritt margarin på bröd och mjölkfritt margarin, vegetabilisk olja eller flytande margarin i gröt, vid bakning och i middagsmat. På så sätt täcks barnets energi- och fettbehov. I övrigt rekommenderas dagligt intag av D-vitamintillskott En läkare eller dietist kan bedöma behovet av kalcium- och B-vitamintillskott. För barn som ammas eller dricker modersmjölkersättning bedöms behovet av kalciumtillskott utifrån den mängd modersmjölk eller modersmjölkersättning som används.

Äldre barn och vuxna kan få sitt kalciumbehov tillgodosett genom att dagligen äta hårdost, grönsaker och eventuellt nötter, torkad frukt och fröer. Kalciuminnehållet i två skivor hårdost (20 g) motsvarar kalciuminnehållet i ett glas mjölk (1,5 dl). Det kan dock behövas kalciumtillskott i form av pulver, tuggtabletter eller brustabletter. En dietist kan göra en bedömning av det totala kalciumintaget.

Annons
Annons

Laktosreducerad kost

Dryck

Det är en fördel att använda en laktosfri eller en laktosreducerad mjölkdryck för att säkerställa kalciumintaget och för att begränsa intaget av sockerhaltiga drycker.

Prata med din läkare eller en dietist om du vill veta mer om mjölkdrycker.

Hel- och halvfabrikat/färdigmat

Det kan vara svårt att bedöma laktosinnehållet i olika produkter bara genom att läsa innehållsdeklarationen.

Om det står laktos, mjölksocker, mjölk, torrmjölk, skummjölkspulver eller grädde i början av innehållsdeklarationen kan produkten innehålla mycket laktos. Om någon av beteckningarna förekommer i slutet av listan är laktosinnehållet lägre.

  • Tillverkaren behöver inte deklarera det exakta laktosinnehållet om inte produkten är märkt och marknadsförs som laktosreducerad.

Äta borta

Vid laktosreducerad kost kan det räcka med att begränsa intaget av livsmedel med högt laktosinnehåll. Vid särskilda tillfällen går det också att ta tabletter med laktasenzym. Sådana tabletter finns att köpa på apoteket. Effekten av den här typen av enzym varierar lite från person till person, så det kan vara smart att testa i förväg hur mycket laktos du kan äta.

Näringsmässiga konsekvenser

Om laktosfri eller laktosreducerad mjölkdryck används skiljer sig inte kostens vitamin- och mineralinnehåll från normalkost. Som för alla andra rekommenderar man då bara D-vitamin som tillskott. Utan laktosreducerad mjölkdryck kan kalciumintaget blir för lågt. Kalciumbehovet kan dock täckas av att dagligen äta hårdost, grönsaker, nötter, torkad frukt och vissa fröer/sädesslag. Prata med din läkare eller en dietist om du vill veta mer om detta.

Innehållsdeklaration för laktosreducerad kost

Kom ihåg att läsa innehållsdeklarationen varje gång du köper en matvara. Skaffa information om innehållet i matvaror som saknar innehållsdeklaration.

Undvik

Välj istället

Dryck: Söt mjölk (minimjölk, lättmjölk, mellanmjölk och fetare mjölk). Dryck: Laktosreducerad eller laktosfri mjölk (se Kost utan komjölksprotein), syrade mjölkprodukter, yoghurt, vatten, saft, juice, kaffe, te
Gröt: Pulvergröt med mjölk.
Pulvervälling.
Gröt: Pulvergröt utan mjölk eller som framställts med laktosreducerad mjölk.
Hemlagad gröt/välling som lagats med vatten eller laktosreducerad mjölk.
Bröd: Bröd: Alla sorter kan användas.
Matfett: Matfett: Alla sorter kan användas, välj helst mjuka bredbara margariner eller vegetabiliska oljor.
Pålägg: All slags mesost och messmör. Pålägg: Vita hårdostar och mjukost.
Leverpastej och köttpålägg.
Pålägg av fisk och ägg, frukt, marmelad.
Middag: Risgrynsgröt. Middag: Alla sorters middagsrätter där laktosinnehållet har anpassats individuellt.
Dessert och annat: Gräddfil, grädde, crème fraîche, keso.
Glass.
Ljus choklad.
Dessert och annat: Gräddersättning.
Isglass, hemlagad glass gjord på gräddersättning, sojaglass.
Blockchoklad och annan mörk choklad.
Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.