Viktigt med tidig diagnos för glutenintoleranta

Annons
Annons
Annons

Enligt en ny svensk studie underskattas riskerna med glutenintolerans, celiaki. Studien, som publiceras i medicintidskriften Journal of the american medical association, visar att personer med glutenintolerans löper en något ökad risk att dö i förtid, vilket bland annat kan bero på att sjukdomen orsakar kronisk inflammation på tarmsystemet och näringsbrist.

Celiaki innebär att man är överkänslig mot proteinet gluten som finns i vete, råg och korn. I dag uppskattas ungefär en procent av den västerländska befolkningen ha celiaki. Dock upptäcks sällan sjukdomen i god tid vilket leder till att matsmältningssystemet redan hunnit börja ta stryk. Den svenska studien betonar vikten av att leta efter sjukdomen och ställa diagnosen i god tid eftersom en glutenfri kost minskar problemen.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar bodil alexandersson 2019-10-22 12:48 (7 månader sen)

    en 10 mån gammal barn som ännu inte börjat äta ngt med gluten i . Hade inga antikroppar (så klart) men har ärftliga faktorer. Om man gör gastroscopi och tar vävnadsbiopsi på tarmen kan man då se om barnet lider av celiaki?


Annons
Annons
Annons