Viktigt med tidig diagnos för glutenintoleranta

Annons

Enligt en ny svensk studie underskattas riskerna med glutenintolerans, celiaki. Studien, som publiceras i medicintidskriften Journal of the american medical association, visar att personer med glutenintolerans löper en något ökad risk att dö i förtid, vilket bland annat kan bero på att sjukdomen orsakar kronisk inflammation på tarmsystemet och näringsbrist.

Celiaki innebär att man är överkänslig mot proteinet gluten som finns i vete, råg och korn. I dag uppskattas ungefär en procent av den västerländska befolkningen ha celiaki. Dock upptäcks sällan sjukdomen i god tid vilket leder till att matsmältningssystemet redan hunnit börja ta stryk. Den svenska studien betonar vikten av att leta efter sjukdomen och ställa diagnosen i god tid eftersom en glutenfri kost minskar problemen.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar bodil alexandersson 2019-10-22 12:48 (21 dagar sen)

    en 10 mån gammal barn som ännu inte börjat äta ngt med gluten i . Hade inga antikroppar (så klart) men har ärftliga faktorer. Om man gör gastroscopi och tar vävnadsbiopsi på tarmen kan man då se om barnet lider av celiaki?


Annons
Annons
Annons