Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Trendigt att äta glutenfritt

Att äta glutenfritt är inte bara trendigt i Sverige. Även amerikaner har hakat på trenden att äta glutenfritt, något som amerikanska forskare tror är orsaken till att antalet glutenintoleranta i landet hålls på jämn nivå.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-09-07

Annons

Data från hälsoundersökningar mellan 2009 och 2014 har analyserats av amerikanska forskare. Resultaten visar att antalet glutenintoleranta har legat på en jämn nivå, samtidigt som antalet människor som följer glutenfri diet har ökat år för år.

Tillgången till glutenfria produkter har ökat och allt fler anser att det är hälsosammare, men det är också fler som diagnostiserar sig själva som glutenintoleranta och då väljer bort det.

Äter du helst glutenfritt trots att du inte är diagnostiserad glutenintolerant?  Kommentera direkt under nyheten!

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2017-04-15 20:35 (7 år sen)

    Äter glutenfritt sedan fem år. Har ingen diagnos bortsett från att jag har ulcerös kolit. Genom glutenfri kost håller jag skoven borta. Dock finns andra saker jag måste se upp med för att inte tarmarna ska ta stryk, ex vin, jäst, fiberrika produkter och kött, för att bara nämnar några. Men värst är gluten och vita viner samt rött kött.

  • Avatar Tidigare användare 2017-02-28 11:48 (7 år sen)

    Led av svåra exsem på händerna under drygt 12 år, ingen behandling hjälpte. När jag slutade med gluten läkte händerna på två månader. Detta var för fyra år sedan och händerna är fortsatt hela med en glutenfri diet. Som bonus försvann även pälsdjursallergierna och den svullna "bullmagen". Om jag äter något med gluten återvänder eksemet på händerna omgående men blir bra igen efter glutenfritt och läkning.

  • Avatar Tidigare användare 2017-01-4 18:54 (7 år sen)

    Jag fick efter en gastroskopi veta att jag inte hade något tarmludd och diagnosen blev att jag var glutenintolerant trots att blodprovet inte visade det.
    Jag slutade strikt med all gluten och blev ganska snart betydligt bättre i magen.Å andra sidan fick jag samtidigt penicillin och magmedicin. Mina stora smärtbesvär i kroppen blev dock inte ett dugg bättre.
    Jag åt helt glutenfritt i ett halvt år men med tiden blev magen som den var innan jag slutade med gluten. Mjölk kan man inte skylla på då jag slutade med mjölk redan som barn.
    Jag började då ifrågasätta min diagnos och fick veta att jag nog inte var glutenintolerant. Mitt HLA i blodet visade att jag inte var glutenintolerant. Att jag tidigare var utan tarmludd kan lika gärna berott på att jag då också hade magsår.Så jag återgick till mat med gluten och märkte ingen försämring.

    Det som jag däremot märkt är att jag inte tål köpt bröd så bra. Köpt bröd har ofta inte bara gluten naturligt utan också extra gluten tillsatt för att få det extra luftigt.
    Det är aldrig något problem med hembakt bröd med vete medan köpt bröd med tillsatt gluten kan ge kraftiga magbesvär!
    Så jag verkar inte vara glutenintolerant, bara extra känslig för tillsatt gluten.

    Glutenfritt innehåller ofta så otroligt mycket tillsatser men är man allergisk så finns ju inget alternativ. Att däremot tro att man äter nyttigare om man äter glutenfritt stämmer nog sällan!
    Om man däremot tycker sig må bättre så spelar det nog ingen roll vilken diet man följer!
    Att äta nyttigt kanske inte alltid är det som gör en lyckligare! :-)

  • Avatar Tidigare användare 2017-01-2 10:45 (7 år sen)

    Omöjligt att få en "diagnos" nuförtiden, när vården håller på att förfalla.
    Jag tog ett blodprov när jag misstänkte glutenintolerans (är även Laktosintolerant, de brukar hänga ihop) även fast jag hade en katastrofal magsituation, eksem över ansiktet, trött i huvudet, deppig: Ej glutenallergi

    Provade äta glutenfritt (Pasta-bröd-allt) Och min eksem försvann, diarrén som jag hade som jag trodde var normal upphörde. Min kropp har mått så mycket bättre sen dess, så även om jag självdiagnostiserade mig själv var det det bästa jag gjort på hela året.

  • Avatar Tidigare användare 2016-09-24 19:38 (8 år sen)

    Kan media sluta kalla/se detta som en trend någon gång?! Det handlar om att folk märker positiv skillnad av att äta glutenfritt.

    Blodprovet man tar för att se om man har antikroppar är inte ett helt tillförlitligt test (vilket många läkare verkar ovetandes(?) om, eller åtminstone välja att inte upplysa en om. Man behöver genomgå en biopsi innan diagnosen celiaki kan uteslutas.

    Det finns hur mycket forskning och material som visar på hur stor negativ inverkan gluten kan ha på den mänskliga kroppen. Men det finns många stora jättar inom livsmedelsindustrin som har allt att vinna på att tysta ner.

    Och de som inte förstått det hela kan ju börja med att börja med att stanna upp. Börja lyssna till sin egen kropp eller till alla bekantas egna erfarenheter, börja tänka med sin egen hjärna, lyssna på Blå tågets "Staten och kapitalet" och börja googla lite dokumentärer i ämnet. Till slut fattar även de trognaste att kejsaren inte har några kläder.

    Glöm inte att vi lever i en kapitalisk värld - där mesta möjliga vinst och ökad produktivitet är vad som gäller. Hälso-, miljö- och hållbarhetsaspekten ingår inte. Psykopaterna styr. Varför tror ni exempelvis nästan hela Malaysias regnskog kunnat skövlas under senaste åren utan att någon bryr sig?

    Peace <3

  • Avatar Tidigare användare 2016-09-12 17:45 (8 år sen)

    Gluten är inte bra för någon, diagnosticerad eller inte. Svårt för kroppen att bryta ned och anses skapa inflammationer i tarmen.

  • Avatar 2016-09-12 17:54 (8 år sen)

    Det skulle aldrig falla mig in att äta glutenfritt om jag inte är diagnosticerad glutenintolerant. Varför krångla till det. Dessutom tror jag att det kan leda till att man inte tål gluten på sikt.

  • Avatar Tidigare användare 2016-09-11 08:55 (8 år sen)

    Jag har ätit glutenfri och laktosfri kost i ett år nu. Anledningen till att jag slutade med gluten och laktos var diarréer, uppblåst mage, oönskad viktnedgång, håravfall etc. Jag mådde bättre redan efter några veckor. I våras blev jag dessutom glatt överraskad av att mina allergier var borta (björkpollen, äpple, hasselnötter). Nu har jag fullt med ca 1 dm långa hårstrån som har växt ut det senaste året och jag kan hålla vikten på en lagom nivå. Magen är i balans och jag är mycket piggare än innan. Jag tror att jag inte är glutenintolerant, men däremot känslig för gluten. Jag tror att många skulle må bra av att äta glutenfri kost.

  • Avatar Tidigare användare 2016-09-8 09:26 (8 år sen)

    Min tonårsdotter har efter ett jobbigt år med magproblem slutat helt med gluten och mår mycket bättre. Det är inte alls krångligt utbudet av glutenfritt är ganska bra. Både på vår pizzeria och Mc Donalds går det att beställa med glutenfritt

  • Avatar Tidigare användare 2016-09-7 22:19 (8 år sen)

    Hej.

    Läkarna vill helst inte testa patienter för glutenintolerans! De säger att det kostar för mycket pengar! Bäst att testa själv och på egen hand bedöma om man har besvär med gluteninnehållande mat. (Det har jag personligen erfarit. Läkaren är en allmänläkare på en av landets VC-mottagningar.)
    Testa själv, menade han är att helt och hållet utesluta gluten ur din kost och bedöma hädan efter hur du mår. Bättre eller samma!

    Mvh//Helena


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.