Nyhet | Matallergi

Tre fall av köttallergi

Annons

På ett halvår har tre personer fått den ovanliga diagnosen köttallergi vid Södersjukhuset i Stockholm. Det är väldigt ovanligt med köttallergier i Sverige. Mellan åren 1998-2004 kunde Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg konstatera åtta fall och nu har tre fall hos vuxna noterats i Stockholm.
– Vi tycker det är märkligt, det kanske bara är en slump men kan möjligen vara en trend. Vi vill fortsätta att följa upp det här, jag tror att det finns ett väldigt stort mörkertal, säger mottagningens överläkare Lars Gottberg till TT.&nbsp

Patienterna som drabbats har beskrivit att de fick väldigt ont i magen samt nässelutslag bara några timmar efter att de ätit rött kött. Det är ännu okänt vad allergireaktionen beror på. I USA reagerade ett 20-tal patienter väldigt kraftigt flera timmar efter att de ätit rött kött. Och då visade utredningar att många bitits av fästingar och sandloppor.
– Forskare fann att de hade bildat väldigt speciella allergiska antikroppar, inte mot proteiner som är det vanliga utan mot kolhydrater som fastnar på köttet. De vill koppla ihop det med att det i saliven hos fästingar finns ett ämne som kroppen bildar allergiska antikroppar emot och som sedan reagera på köttet, säger Lars Gottberg.

Än så länge finns det dock ingenting som tyder på att patienterna i Stockholm ska ha blivit bitna av fästingar.
– Men vi vill förstås testa detta i ett land där så många blir fästingbitna. Det är möjligt att vi kan finna något där men just nu kan vi inte säga något om det, säger Gottberg.

Annons
Annons

Nästa steg är att ta speciella blodprover för att se om patienterna bär på den speciella typen av antikroppar och sedan testa att ge dem kött under kontrollerade former.
– Vår avsikt är att försöka bygga upp en utredningsavdelning för att bättre kunna utreda vuxna patienter med födoämnesallergi. Vi har begärt pengar från sjukhusledningen och från Astma- och Allergiförbundet och de är positiva till tanken, men säger att de inte har några pengar, säger Lars Gottberg.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons