Ny forskning: Matallergi kan tränas bort

Går det verkligen att träna bort matallergi? Ja, det är faktiskt möjligt. Åtminstone enligt vad en ny svensk studier visar.


Lovisa
Publicerad den: 2019-11-18
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Ny forskning: Matallergi kan tränas bort
Annons

Att komma tillrätta med matallergier är ingen enkel utmaning, men nu menar forskare att de troligtvis kommit en bit på vägen. Lösningen kan enligt studien vara att låta kroppen träna upp tolerans mot det som utlöser den allergiska reaktionen.

Ökad tolerans

Genom att låta jordnötsallergiker utsättas för en liten mängd jordnötter och sedan bitvis öka dosen, såg man att kroppen med tiden reagerade mindre starkt mot det allergiframkallande livsmedlet. Metoden kallas oral immunterapi och användes i studien tillsammans med läkemedel.

Testerna gjordes under övervakning, och är med andra ord ingenting som ska testas hemma på egen hand. 

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Hoppfulla resultat 

Idag är den generella rekommendationen som ges till matallergiker att helt avstå från det livsmedel som orsakar reaktionen. Men nu ger forskningsresultaten alltså hopp om att istället kunna lindra matallergi. 

Annons
Annons

 

  Källor

 • Forskning.se - https://www.forskning.se/2019/10/08/sa-kan-allergi-tranas-bort/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2019-11-19 20:07 (24 månader sen)

  Genomgick liknande behandling av Dr Arne Heier på Uddevalla Sjukhus på mitten av 80-talet, då man injecerade de ämnen jag var allergisk emot i varje extremister.
  Tog bort all min dåvarande allergi efter 1 års behandling och efter ca 1 år senare efter sista behandlingen.
  Fick många år senare kraftig allergisk reaktion på något helt annat, så illa att jag var tvungen att uppsöka akut behandling på sjukhus.
  Allergin uppkommer från alla dessa konserveringsmedel och tillsatser i alla våra livsmedel. Det finns det HELT ÖVERTYGANDE BEVIS OM:
  Bulgarien : Före 1990 och "Perestroykan" användes inga som helst konserveringsmedel eller tillsatser i all form av producerad mat i hela Bulgarien, allergier var då nästan helt OKÄNT i landet.
  Efter 1990 "öppnades" gränserna och Västerländska produkter blev tillgängliga över hela Bulgarien. Genast blev det STORA PROBLEM med allergier över hela landet, mest fokuserat i större städer.
  Källa: Jag själv bodde i landet sedan 1986 till och med 2012.

 • Avatar Tidigare användare 2019-11-18 21:44 (24 månader sen)

  Hur hänger detta ihop med vår tarmflora? Vilka samband finns?

 • Avatar Tidigare användare 2019-11-18 15:32 (24 månader sen)

  Hej,
  Verkligen intressant att någon kommit på samma metod som jag har tillämpat sedan mitten av 50-talet, dvs, oral immunterapi.
  För mig har det fungerat bra och dessutom helt utan mediciner. Enbart ge kroppen det ämne som ger en oönskad reagens. Till slut så ger kroppen efter och de negativa reaktionerna avtar för att till slut helt upphöra.

  Vänligen H Rydergaard

 • Avatar Tidigare användare 2019-11-18 13:45 (24 månader sen)

  Så bra för mina vänner med nötallergi t ex. Hoppas att de läser detta och pratar med sin läkare.