Nyhet | Matallergi

Nötallergi bakom många besök på akuten

Jordnötter och nötter orsakar hälften av alla allergiska reaktioner mot livsmedel hos barn som leder till akutbesök på sjukhus.

Karin Nordin, Redaktör
Publicerad den: 2014-06-02
Författare: Karin Nordin, Redaktör

Annons

Forskare i Uppsala har granskat journaler vid Akademiska barnsjukhuset i Uppsala. De såg att under en tioårsperiod var reaktioner på jordnötter och nötter orsak till hälften av sammanlagt totalt 703 akutbesök på grund av matallergi.

Jordnötter, hasselnötter och cashewnötter var de vanligaste orsakerna till besvären som ofta visade sig som  hudutslag, andningsbesvär och svullnad i munnen. Nötallergi har blivit vanligare i samhället samtidigt som konsumtionen av nötter har ökat, skriver Upsala nya tidning. Under de senaste åren verkar cashewnötter öka som orsak till mer besvärliga allergiska reaktioner hos barn.

Näst efter jordnötter och nötter var komjölk och ägg de livsmedel som oftast låg bakom besök på barnakuten på grund av matallergi.

Annons
Annons

De flesta av barnen som sökte för reaktioner på komjölk och ägg var i förskoleåldern, medan barnen som sökte för reaktioner på nötter brukade vara några år äldre.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons