Mängden gluten avgörande för utveckling av celiaki

Det är inte helt klarlagt varför glutenintolerans, celiaki, uppstår. Ny forskning vid Lunds Universitet visar dock att mängden gluten kan vara mer betydande än tidpunkt för glutenintroduktion.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-09-26
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Sverige är ett högriskland för utveckling av celiaki i tidig ålder. Det är fortfarande oklart varför glutenintolerans uppstår och den enda kända men forskare världen över har under lång tid riktat sitt intresse mot bland annat amning, kostvanor, tidpunkt för glutenintroduktion och geografisk hemvist. I en ny avhandling från Lunds universitet ingår studier som täcker alla dessa aspekter.

– Våra resultat pekar på att mängden gluten triggar sjukdomen. Vi har också konstaterat att matvanorna bland barnen vi undersökt varierar mellan länder, och att det finns skäl att närmare analysera betydelsen av denna variation. Fördjupade studier kan kanske bidra till att förklara varför svenska barn utvecklar celiaki tidigare än barn i andra länder, berättar Carin Andrén Aronsson, dietist i diabetes- och celiakistudien TEDDY och doktorand vid Lunds universitet, och fortsätter:

– Tidpunkten för glutenintroduktion verkar däremot inte ha någon större betydelse. Vi gjorde en mycket omfattande studie som bekräftar liknande slutsatser från tidigare mindre studier.
All forskning i hennes avhandling bygger på små barn med förhöjd genetisk risk för celiaki.

Annons
Annons

Några av de viktigaste slutsatserna är:

  • Svenska barn som rapporterade ett högt dagligt glutenintag (mer än fem gram) fram till två års ålder hade dubbelt så hög risk att utveckla celiaki jämfört med de barn som åt en mindre mängd. Resultat från samma delstudie visar också att barn med celiaki åt mer gluten
  • Risken att utveckla den autoimmunitet som ger upphov till celiaki var störst i Sverige i jämförelse med andra länder i studien (Finland, Tyskland och USA). Resultatet kvarstod efter att ha justerat för några av de viktigaste orsakerna till celiaki (bärare av riskgen, diagnos finns sedan tidigare i familjen samt kön).
  • Amning (starttidpunkt/längd), tidpunkt för första intag av fast föda samt typ av kost varierade mellan de undersökta länderna. Europeiska barn introducerades först till potatis- och rotfrukter medan amerikanska barn introducerades först till ris- och rotfrukter. Längden på amningsperioden gick inte att knyta till risken att utveckla celiaki.
  • Tidpunkten för introduktion av gluten i kosten är inte en egen, självständig riskfaktor för senare utveckling av glutenintolerans.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Arne Björnberg 2016-09-26 14:57 (3 år sen)

    Svenska barn är väl världsmästare i konsumtion av (vetemjöls)välling?

  • jag--insta
    Helena 2016-09-26 15:03 (3 år sen)

    Hej.
    Svenska barn äter väl VÄLLING först. Sedan blir det bara "makaroner och korv eller makaroner och köttbullar". Dubbelt upp med gluten, alltså. Stressade föräldrar hinner inte koka rotfrukter eller inhandla "färska meloner" - för att de är dubbelarbetande stressade människor samt att Sverige inte har naturligt tillgång till färska, fina frukter eller grönsaker. Och att det dessutom är alldeles för "dyrt att leva" i det här landet. Har inte forskarna förstått det ännu? Flera gluten intoleranta ungar väntas!

    Och en rad till forskarna - våga visa vad ni tänker - så tänkt högre och ärligare!
    Mvh//Helena

  • Avatar Paulson 2016-09-26 16:26 (3 år sen)

    Själv drabbad sent i livet.
    Det blir ju inte bättre av att vissa av de bakande
    ICA butikerna tillsätter extra gluten i brödet.

    Sagt av en sv bagarna vid en ICA BUTIK

    Mängden gluten borde absolut deklareras på
    varorna

  • Avatar Paulson 2016-09-26 16:24 (3 år sen)

    Själv drabbad sent i livet.
    Det blir ju inte bättre av att vissa av de bakande
    ICA butikerna tillsätter extra gluten i brödet.

    Sagt av en sv bagarna vid en ICA BUTIK

    Mängden gluten borde absolut deklareras på
    varorna

  • Avatar Paulson 2016-09-26 16:58 (3 år sen)

    Själv drabbad sent i livet.
    Det blir ju inte bättre av att vissa av de bakande
    ICA butikerna tillsätter extra gluten i brödet.

    Sagt av en sv bagarna vid en ICA BUTIK

    Mängden gluten borde absolut deklareras på
    varorna


Annons
Annons
Annons