Nyhet | Matallergi

Många nötallergiker ”feldiagnostiserade”

Annons

Två av tre nötallergiker kan äta nötter utan problem. Det menar svenska forskare som har prövat bättre tester. Ungefär en procent av befolkningen drabbas av allergi mot jordnötter och det upptäcks nästan alltid i barndomen. Denna allergi har haft speciella övertoner av skräck eftersom den i sällsynta fall kan resultera i svår allergisk chock och till och med dödsfall.

Nu visar däremot en av världens största studier av barnallergier som kallas Bamse och som leds av den svenske forskaren Magnus Wickman, professor vid Sachsska barnsjukhuset i Stockholm, att en stor del av nötallergiker faktiskt kan äta nötter.
– Flertalet av dem som fått veta att de är allergiska mot jordnötter och tvingats inrätta sitt liv efter detta tål visst att äta jordnötter och produkter som innehåller jordnötter, säger Magnus Wickman, till Svenska Dagbladet.

Enligt Magnus Wickman visar den nya kartläggningen att mer än två av tre som anses vara jordnötsallergiker enbart få lindriga eller inga symtom alls. Förklaringen kommer från ökade kunskaper om vilka ämnen som orsakar allergi hos jordnöttera i kombination med bättre tester för att skilja på dessa.
– Jordnötter innehåller fem kända allergen som ger upphov till allergiska reaktioner, förklarar Magnus Wickman. Vi har nu sett att speciellt ett av dessa ämnen liknar ett allergen som finns på björkpollen.

Annons
Annons

I praktiken innebär det att personer som är allergiska mot björkpolen även kan reagera mot det snarlika ämnet i jordnötterna i de vanliga allergitesterna. Men de får ändå få eller inga symtom alls när de äter jordnötter. De är alltså ”feldiagnostiserade”. Den här mekanismen kallas korsreaktion och har nu för första gången avslöjats av den svenska forskargruppen för den fruktade jordnötsallergin.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons