Nyhet | Matallergi

Kostvanor skapar glutenintolerans (celiaki) hos barn


bessie webb ljusare
Publicerad den: 2011-06-22
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Svenska barn får glutenintoleras (celiaki) tidigare än barn i andra länder. Det kan bero på de svenska kostvanorna visar ny forskning som presenteras i sommar skriver Svenska Dagbladet.

Det finns undersökningar som pekar mot att uppemot tre procent av svenska barn är glutenintoleranta. En delrapport i den internationella studien Teddy visar att svenska barn tidigare har förhöjda nivåer av antikroppar mot gluten, jämfört med barn i andra länder. Det är något forskare tidigare anat men som nu bekräftas.

4600 barn från Sverige, Finland, Tyskland och USA i åldern upp till fem år ingår i studien. Samtliga barn har riskgenen HLA, vilket innebär en ökad risk för diabetes typ 1. Då det finns ett starkt samband mellan diabetes och glutenintolerans testas barnen i studien även för glutenantikroppar med blodprov.

Annons
Annons

Studien visar att 400 av de 4600 barnen har någon gång haft antikroppar mot gluten i blodet, varav 132 av dessa har fått diagnosen glutenintolerans.

I riskgrupperna följs barnens kostintag via dagböcker - där föräldrarna noterar vad barnen får i sig. Resultaten visar att de svenska barnen får i sig gluten mycket tidigare och många visar redan vid ett års ålder tecken på att utveckla allergin, ett år tidigare än till exempel amerikanska barn. Orsaken kan vara att de svenska barnen introduceras för gluten mycket tidigare, bland annat välling som är baserad på vete.

Teddystudien kommer att pågå till år 2025 och 8700 barn från sex regioner i fyra länder ska delta i studien.&nbsp Av de 132 barn som i skrivande stund fått diagnosen glutenintolerant är 85 av dessa från Sverige.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons