Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Allergi kan dämpas med jordnötsplåster

Ett plåster med jordnötprotein skulle kunna hjälpa personer med jordnötsallergi,  extra god effekt har det bland barn.


Publicerad den: 2017-11-20
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Ett internationellt forskarteam har tagit fram ett plåster som frisätter olika doser av jordnötsprotein, det eftersom forskning visat att kroppen kan bilda en skyddande immunitet om man i tidig ålder utsätts för små doser av det allergiframkallande proteinet. 

– Risken för kraftiga immunologiska reaktioner är troligtvis mindre när jordnötsprotein tillförs i små mängder via huden än via smakportioner som är fallet i dag, säger Göran Wennergren, barnallergolog vid Drottnings Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg, till Dagens Medicin. 

LÄS MER: Barn och födoämnesallergier

Genom lottning fick 221 vuxna och barn med jordnötsallergi antingen ett plåster med jordnötsprotein eller verkningslös placebo. Målet var att deltagarna, efter 12 månader, skulle tåla minst tio gånger högre dos av proteinet än tidigare.

Annons
Annons

Hos barn och hos de peroner som fick 250 mikrogram jordnötsprotein (den största dosen), syntes effekten bäst. 53 procent uppnådde tolerans.

Något som var förvånande i studien var att 19 procent av dem i placebogruppen också uppnådde tolerans. Det säger Göran Wennergren så här om:

– Möjligtvis fanns här patienter som tidigare reagerat på väldigt låga koncentrationer av jordnötter, säger han till tidningen.

LÄS MER: Goda råd om födoämnesallergi

Annons
Annons

    Källor

  • TT

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2017-11-20 16:26 (5 år sen)

    Om man utesluter jordnötsolja i vacciner eller ännu hellre låter bli att utsätta sina barn för vacciner får man inte jordnötsallergi eller behöver jordnötsplåster.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons