Fråga doktorn

Fråga   Allergi

Fråga: Tillsatser i mat och hår- hudvårdsprodukter

Jag undrar om det finns någon hjälp att få med att utreda överkänslighet mot olika tillsatser? Att jag reagerar på tillsatser vet jag, färgämnen och konserveringsmedel bland annat. Frågan är vilka jag reagerar på. Har ätit M&M:s en gång - hamnade på akuten för att adrenalin- och kortisonchockas. (Det var ganska korkat att prova i och för sig eftersom godis över huvud taget är sådant jag brukar undvika). Har ständigt problem med sår, svullnader och blåsor i tandkött och/eller hud. Generellt mår jag bäst av hemlagad mat med så lite halvfabrikat som möjligt. Försöker att välja produkter med så lite tillsatser som möjligt, men det är svårt när man inte vet vad som är vad. Att vara på resande fot och äta sånt som man inte vet vad det innehåller gör mig nästan ofelbart riktigt dålig. Konstaterade tidigt att jag inte tålde till exempel ketchup. Men tomat går bra. Upptäkte senare att Heinz ketchup var okej. Vissa ostar får det att svida till i tandkött och gom vid första tuggan. Det är inte om den är stark eller svag (enligt andra) som avgör. Västerbotten går bättre än en mellanlagrad prästost. Som bakgrund kan jag också nämna att jag är allergisk mot penicillin, kollufonium (osäker på stavningen, finns i plåster bl.a). Är laktosintolerant och har konstaterad erythema multiforme bullosom (som blossade upp av östrogen i p-piller, minipiller funkar). Det som nästan är konstigast av allt är att jag inte är någon "typisk" födoämnesallergiker. Jag tål det mesta av "rena" råvaror. Nötter av alla de slag, frukter, choklad, bär, ägg och annat som brukar utlösa allergier kan jag äta. Däremot får jag passa mig för besprutningsmedel. Banan reagerar jag ofta på, däremot har jag hittills aldrig reagerat på ekologiska bananer, så jag har svårt att tro att det är frukten i sig. Finns det allergitester på detta område? Om inte - finns det listor på olika tillsatsgrupperingar med alla synonyma namn listade som man kan nyttja för att utesluta olika grupper ut kost- och hudvårdsprodukter för att själv söka samband? Kan endast använda parfymfria allergivänliga tvättmedel, reagerar på vissa tvålar, schampoon och dylikt. Just nu utesluter jag citronsyra, E330, ur kost- och hudvårdsprodukter för att se om det blir ngn skillnad.

Svar:

Frågan om vilka tillsatser i mat som kan orsaka överkänslighetsreaktioner är svår att besvara eftersom kunskaperna inom detta område för närvarande är bristfälliga. Det är lite bättre ställt med kunskaperna när det gäller produkter som kommer i kontakt med huden där testmöjligheterna är bättre. Jag ser till exempel att du genomgått allergitest hos hudläkare och befunnits vara allergisk mot kolofonium.

När det gäller överkänslighet mot livsmedel så kan den vara av i huvudsak två typer, allergisk överkänslighet eller intolerans. Vid allergisk överkänslighet så är immunsystemet engagerat, ofta via allergiantikroppar av så kallad IgE-typ, mot ämnen som exempelvis nötter, fisk och ägg.

För diagnostik av dessa tillstånd finns förhållandevis goda utredningsmöjligheter. Men jag förstår av ditt brev att du inte tillhör denna grupp.

Vid intolerans orsakas symtomen via andra mekanismer (utanför immunsystemet), vilka idag är ofullständigt kända. Denna icke-immunologiska reaktionstyp torde vara den vanligaste bland vuxna patienter även om säkra siffror saknas. För laktosintolerans finns bra testmetoder, som du tydligen redan varit i kontakt med. Men för att fastställa intolerans mot många andra ämnen saknas möjlighet att genom blodprov eller andra relativt enkla test få en klar diagnos.

Det finns visserligen möjlighet att undersöka om ett visst ämne, till exempel en tillsats i mat, orsakar symtom genom så kallade dubbelblinda provokationsförsök. Det innebär att patienten vid olika tillfällen får inta mat med eller utan den misstänkta tillsatsen.

Varken patient eller undersökande personal får naturligtvis känna till det rätta förhållandet när testet görs. Provokationerna måste upprepas flera gånger för att minimera slumpens inverkan på resultatet. Eftersom en sådan utredning engagerar allergiläkare, allergisköterska och kanske dietist vid upprepade tillfällen så blir den mycket kostsam och den görs vanligen endast i forskningssyfte. Om symtomen är mycket allvarliga så kan dubbla provokationsförsöksmetoden kanske övervägas, men metodproblemen för att genomföra sådana undersökningar är inte försumbara. Det är endast vid specialistmottagningar i allergisjukdomar som dessa undersökningar kan bli aktuella.

Jag känner tyvärr inte till att det finns listor av den typ som du efterlyser. Men mycket bra information finns på Livsmedelsverkets och Astma och Allergiförbundets hemsidor. En faktarik rapport framtagen av Europas patientorganisationer för astma och allergi hittar man på Hallands Barn- och ungdomskliniks hemsida (http://barn.halland.net). Jag hoppas att du kan finna användbar information i dessa skrifter.

Vänlig hälsning
Gunnar Bylin
Docent, allergispecialist


Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
eteriska oljor mot pollenallergi

2020-04-9 | 12:17

av Remy Waardenburg

2-åring med pollenallergi?

2020-04-9 | 12:17

av Remy Waardenburg

Irriterad i näsan och huvudvärk

2020-04-9 | 13:42

av Remy Waardenburg

Allergitest

2020-04-9 | 13:50

av Remy Waardenburg

Läsa av allergi test

2020-04-13 | 08:30

av Remy Waardenburg

Allergi i 60 år

2020-04-14 | 11:49

av Remy Waardenburg

Pollenallergi +Sjögrens syndrom

2020-04-14 | 17:46

av Remy Waardenburg

Medicinering!

2020-04-16 | 10:18

av Remy Waardenburg

Aldrig förr allergi

2020-04-16 | 10:25

av Remy Waardenburg

Gravid, pollen & Corona

2020-04-16 | 10:41

av Remy Waardenburg

Mår otroligt dåligt under våren

2020-04-16 | 14:05

av Remy Waardenburg

autoimmunkost vid pollenallergi

2020-04-16 | 11:02

av Remy Waardenburg

Pollenallergi och covid-19

2020-04-16 | 11:15

av Remy Waardenburg

Ögon som rinner och vaglar i ögat

2020-04-16 | 11:36

av Remy Waardenburg

Allergi utan allergi?

2020-04-9 | 11:29

av Remy Waardenburg


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons