Fråga doktorn

Fråga   Allergi

Fråga: Hosta efter viss mat?

Jag är en kvinna född -52. Jag har konstaterad nickel- och latexallergi. Är känslig för damm, mögel och starka parfymdofter. Vid viss sorts mat får jag klåda och rodnad på kroppen, ökad puls (120 slag/min), gäller även viss medicin och rödvin. När jag äter fil eller grovt bröd på kvällen får jag en astmaliknande hosta ½-1 timme på morgonen. Jag nästan kräks och får kikningar och söker efter luft. Har ofta sveda på tungan med en konstig smak och är irriterad i halsen. Vad fattas mig? Äter inga mediciner. Annars är jag för det mesta pigg och sover gott på natten. Arbetar full tid. Naturligtvis undviker jag fil och grovt bröd och hostan kommer inte på morgonen. Jag testar ibland och hostan är där igen. Har haft en anafylaktisk chock och åkt in med ambulans akut. Halsen svullnade upp efter maten, vet tyvärr inte vad för sorts mat, troligen kajennpeppar eller citronpeppar. Kan ha varit mögel i. Detta börjar bli påfrestande, mest med den brännande tungan och irriterade halsen. Även tät och sårig näsa. Har varit hos läkare som inte kunnat hitta någon matallergi. Har tagit många prover. Tyvärr mår jag dåligt av allergimediciner. Vad lider jag av egentligen? Varför kan jag t ex inte äta fil (yoghurt) eller grovt bröd?

Svar:

Latex korsreagerar med avocado, banan, kiwi och kastanj.
 
Filintolerans kan bero på komjölkprotein allergi (ger i regel klåda lokalt i mun och magknip med nässelutslag) alternativt laktosintolerans(gaser och magknip) men för båda gäller i regel att man inte tål övriga mjölkrpodukter såsom yogurt, mjölk, ost mm. Känslighet för grovt bröd och inte annat bröd är ovanligt enligt min mångåriga kliniska erfarenhet möjligen tydande på överkänslighet för fiberrik föda.
Anafylaxi (kajenn, citronpeppar,mögel?)i samband med födoämnesintag brukar bara förekomma hos atopiker som har ärftlig disopsition för att bilda så kallade IgE antikroppar vilket påvisas i blodprov via RAST test som du förmodar jag refererar till och den testen var ju negativ.
 
Intolerans för rödvin och mögel typ ost är överrepresenterat hos patient med överkänslighet för värktabletter såsom ASA (acetylsalicylsyra) och  övriga anti-inflammatoriska värktabletter (NSAID), denna grupp patienter har mer näspolyper och icke allergisk astma och är också mer känsliga för föda med högt innehåll av biogena aminer såsom skaldjur, jordgubbar, tonfisk, salami, choklad mm. Luftvägsmässigt beskriver du hyperreaktivitet alltså överkänsliga luftrör men ej astma diagnos eller behandling. Hör med din husläkare igen möjligen kan man komplettera utredningen , be annars om remiss till allergispecialist.

Vänliga hälsningar
Reidar Grönneberg
Överläkare, lung- och allergispecialist.

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
fukt och mögel i byggnader,

2019-03-25 | 14:09

av Åslög Dahl

Varför blir 2019 värsta pollensäsongen på många år?

2019-03-28 | 12:46

av Åslög Dahl

Kan även riktigt små barn, spädbarn vara allergiska mot pollen?

2019-03-29 | 13:06

av Åslög Dahl

Nektarier

2019-03-27 | 15:35

av Åslög Dahl

Hur vet man om det blir mycket pollen?

2019-03-27 | 10:42

av Åslög Dahl

Hur vet tar man reda på vilken typ av pollen man är allergisk mot?

2019-03-21 | 16:25

av Åslög Dahl

Kan pollenallergi komma även i vuxen ålder och kan den växa bort?

2019-03-28 | 12:50

av Åslög Dahl

Astma, matallergi och pollenallergi?

2019-03-28 | 12:51

av Åslög Dahl

Trötthet

2019-03-24 | 08:41

av Åslög Dahl

När börjar pollensäsongen?

2019-03-28 | 12:48

av Åslög Dahl

Vad är dina bästa tips mot pollen-allergi?

2019-03-29 | 11:00

av Åslög Dahl

Har pollenallergi blivit vanligare?

2019-03-29 | 12:37

av Åslög Dahl

Trött av Aerius mot pollenallergi

2015-03-23 | 10:20

av Karin Strandberg

Hudallergi och pollenallergi

2015-03-21 | 16:46

av Karin Strandberg

Vaccin mot allergi

2015-03-23 | 09:36

av Karin Strandberg


Annons
Annons
Annons