Fakta | Matallergi

Goda råd om födoämnesallergi

Födoämnesallergi är en onormal överkänslighetsreaktion vid intag av ett eller flera slags födoämnen i normal, eller mindre än normal, mängd. Reaktionen upprepas varje gång man äter det aktuella födoämnet.


Uppdaterad den: 2012-03-12
Författare: Anders Berg

Annons

Födoämnesallergi är sällsynt och förekommer mest hos barn under tre till fyra år.


De vanligaste allergiframkallande produkterna i Sverige är mjölk, ägg och fisk.

Barn med födoämnesallergi har nästan alltid flera olika ihållande allergisymtom, såsom barneksem, kräkningar och diarré (utan annan känd orsak), astma och/eller allergisk snuva. Om det endast är ett symtom som uppkommer, är det nästan alltid barneksem eller mag-tarmsymtom.

Annons
Annons

Hur uppstår födoämnesallergi?


Överkänslighet mot födoämnen är normalt en allergisk reaktion på något i kosten. Det kan vara en ”snabballergi” eller någon annan immunreaktion.
Nästan en tredjedel av befolkningen undviker vissa livsmedel i onödan för att de tror sig ha födoämnesallergi.

Det är dock endast cirka tre procent av de svenska barnen som lider av födoämnesallergi, och de flesta fortsätter inte att vara allergiska i vuxen ålder. Bland vuxna sjunker förekomsten till omkring en procent av hela befolkningen.

Kan man förebygga födoämnesallergi?


Till en viss grad är typ 1-allergiska (IgE-förmedlade) sjukdomar ärftliga. Det är lämpligt att undvika nötter och soja de första åren.

Annons
Annons

Vad kan jag göra?


Ta inte för givet att du eller ditt barn har födoämnesallergi förrän det är säkert diagnostiserat av en läkare. Att ditt barn exempelvis får ändrat avföringsmönster vid byte till annan kost, är helt naturligt.

Är du tveksam till om ditt barn är allergiskt eller inte, ska du kontakta läkare - och inte sätta det på dieter som kan leda till fel- eller undernäring.

Vilka behandlingsmöjligheter finns det?


Om barnet lider av födoämnesallergi behandlar man med en diet som utesluter och ersätter det födoämne som ger reaktionen.

Varje halvår eller år ska barnet äta (provoceras med) det födoämne som det inte tål, för att se om fortsatt diet är nödvändig. Detta bör ske i samråd med läkare


Annons
Annons
Annons