Fråga doktorn

Fråga   Allergi

Kan jag slopa Symbicort?

Har för en tid sedan fått Symbicort som jag ska inhalera två gånger per dag. Mitt problem ligger i att jag efter en veckas användning började må riktigt dåligt, av vad jag tror just medicinen. Fick kraftiga ryckningar i höger ansiktshalva, huvudvärk så att jag trodde ögonen skulle hoppa ut, samt att jag kunde känna pulsen slå ända nere i magen. Slutade därför använda Symbicort och mår nu mycket bättre. Men frågan är: kan det vara skadligt att använda Ventoline 3-4 gg per dag, som jag nu gör för att slippa den andra medicinen? Har inte haft min astma så länge och har inte fått göra några tester mer än utandningstest på VC. Så jag har inte så bra koll på hur allt fungerar när det gäller astman.

Svar:

Hej!
Astmamedicinen Symbicort innehåller två olika läkemedel: ett långverkande luftrörsvidgande (formoterol) och ett antiinflammatoriskt ämne (budesonid, ett kortisonpreparat). De biverkningar (muskelkramper, huvudvärk och hjärtklappning) som du beskriver var troligen orsakade av den luftrörsvidgande komponenten. Jag förstår att du är tveksam till att ta den medicinen igen efter reaktionen på den första veckans behandling.

Din tillfälliga lösning att använda Ventoline ger visserligen inte biverkningar men är tyvärr inte hållbar på sikt. Om du har besvär av astma flera gånger i veckan, vilket jag misstänkter att du har eftersom din läkare skrivit ut Symbicort, så behövs förebyggande, daglig behandling med kortison förutom luftrörsvidgande medicinering. Kortisonbehandlingen har en utmärkt förebyggande effekt som bidrar till att hålla astman under god kontroll.

Kortisonet kan antingen ges som ett kombinationspreparat med en luftrörsvidgare (t.ex Symbicort) som du fått eller via en separat inhalator (Pulmicort, Flutide eller Astma Twisthaler). I det senare fallet ges ett luftrörsvidgande läkemedel också separat via en särskild inhalator, antingen som en kortverkande (t.ex Ventoline) eller långverkande (t.ex. formoterol, salmeterol) luftrörsvidgare.

Jag tror att den senare formen, inandning av kortison och luftrörsvidgare var för sig, skulle passa bra i ditt fall. Eftersom de problem du fick reser misstanke om biverkan av den luftrörsvidgande medicinen formoterol (firmanamnet "Oxis") så bör du kanske pröva med en lägre dos av formoterol eller alternativt med en helt annan luftrörsvidgare.

Detta är dock bara mina reflektioner när jag läser ditt brev. Du bör absolut kontakta din läkare, berätta om dina obehagliga biverkningar av Symbicort och med läkaren diskutera en lämplig korrigering av medicineringen. Det finns goda möjligheter att finna en behandling som både är effektiv och medför obetydliga biverkningar.

Med vänlig hälsning
Gunnar Bylin
Överläkare och allergispecialist

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
Trött av Aerius mot pollenallergi

2015-03-23 | 10:20

av Karin Strandberg

Hudallergi och pollenallergi

2015-03-21 | 16:46

av Karin Strandberg

Vaccin mot allergi

2015-03-23 | 09:36

av Karin Strandberg

Överkänslighet eller allergi

2015-03-16 | 15:37

av Karin Strandberg

Kan allergi gå tillbaka utan behandling?

2015-03-23 | 10:10

av Karin Strandberg

Lika mycket substans i alla antihistaminpreparat?

2015-03-16 | 17:27

av Karin Strandberg

Allergisk mot granbarr

2015-03-23 | 09:34

av Karin Strandberg

Hyposens mot gräs

2015-03-16 | 20:22

av Karin Strandberg

Pollenallergiker som vuxen

2015-03-23 | 09:32

av Karin Strandberg

Problem med klåda i ögonen trots negativt allergitest

2015-03-17 | 17:40

av Karin Strandberg

Kan man förebygga pollenallergi?

2015-03-23 | 09:31

av Karin Strandberg

Vätskefylld svullnad runt ögonen

2015-03-16 | 19:59

av Karin Strandberg

Klåda på ben, armar och i underliv

2011-09-12 | 13:38

av Anonym användare

Slutar äta Creon?

2011-08-25 | 10:10

av Jacob Freedman

IgE-test vid allergi

2011-07-19 | 20:47

av Anonym användare


Annons
Annons
Annons
Annons