Fråga doktorn

Fråga   Allergi

Fråga: Hosta i 11 månader!

Jag är 19 år och har tidigare inte haft problem med hosta eller liknande. Jag åkte till USA i december 2007 och fick en förkylning samt feber från flygresan dit. Jag bodde i Phoenix, och det började som en vanlig förkylning med hosta och som sagt feber. Hostan höll dock i sig, och det gör den fortfarande. Jag hostar även nu 11 månader senare lika mycket som jag gjorde då. Det är torrhosta blandat med slemhosta, oftast hostar jag tills det känns som mitt huvud ska explodera, eller tills jag spyr eller tills jag inte längre kan andas. Detta händer varje dag åtminstonde 1-4 timmar. Och när det väl börjar får jag helt enkelt vänta tills det ger med sig för ingenting hjälper. Jag har varit hos en läkare sedan februari och berättat det här och jag har gjort spiriometri, prick-test och åtta blodprov. Min läkare har även lyssnat på mina lungor och det låter inte konstigt. Jag har ingen astma sen tidigare och jag har ätit dem här medicinerna för hostan mollipect, oxis astma-spray och en pencillin/antibiotika kur på 9-10 dagar Jag har fortfarande kvar min hosta och ingen hittar något fel på mig. Jag har ingen astma, det är inget konstigt med mina blodprover, jag har ingen infektion i kroppen, jag har inte ont i varken lungor eller hals, jag andas precis som jag ska och ingenting hörs på mina lungor. Fortfarande hostar jag som en j*vla idiot och jag börjar bli aningen trött på det. Detta förekommer dag som natt, morgon som kväll och har därför ingen speciell tidpunkt då det återkommer.

Svar:

Tack för en klar beskrivning av dina hostbesvär och den utredning som hittills gjorts. Blodprovet visade inga tecken på bakomliggande infektion, pricktesten gav tydligen inte stöd för att en allergi skulle kunna bidra och spirometrin var normal. Någon orsak till hostan verkar således inte ha påvisats ännu. Behandlingsförsök med hostmedicin, antibiotika och luftrörsvidgande astmamedicin har inte minskat dina dagliga hostbesvär. Det har nu gått nästan ett år sedan insjuknandet. Jag förstår att du börjar tappa tålamodet.

Vid långvariga hostbesvär (utan tecken på infektion) brukar utredningen ofta inriktas, som skett i ditt fall, mot astma. Nu verkar du inte ha några av de vanliga symtomen vid astma med andningsbesvär och pip i bröstet. Lungljuden lät normalt vid läkarundersökning och lungfunktionen är normal. Detta talar som du själv skriver mot att hostan skulle orsakas av astma i ditt fall. Men ibland kan astmasjukdomen yttra sig endast som hosta, vilket gör diagnosen svår att ställa. I dessa fall brukar man dock vid undersökning hos astmaläkare kunna finna en inflammation i luftrörens slemhinna som vid den vanliga astman. Behandlingen vid dessa fall utgörs av av inandat kortison, också en astmamedicin. Den astmamedicin du berättar om i ditt brev (Oxis) verkar luftrörsvidgande, men den påverkar dock inte inflammationen i luftvägarna.

Långdragna besvär från bihålorna kan orsaka hosta. Magbesvär med magsaft som stöts upp i matstrupen kan också bidra till återkommande hosta. Men du nämner inget om näsbesvär eller att hostan skulle vara kopplad till matintag. På listan med tänkbara orsaker finns även en viss typ av blodtrycksmedicin, men jag antar att det inte alls är aktuellt för dig.

Din hosta är så besvärlig och långdragen att jag tycker att du ånyo bör kontakta din läkare för att diskutera om inte ytterligare utredning och nya behandlingsförsök kan göras. Du nämner inget om lungröntgen gjorts men en sådan kan vara aktuell när en besvärlig hosta bestått så länge. Undersökning hos specialist i lung- eller allergisjukdomar kan också vara motiverad om inte situationen förbättras.

Hälsningar
Gunnar Bylin, docent, specialist i allergisjukdomar


Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
eteriska oljor mot pollenallergi

2020-04-9 | 12:17

av Remy Waardenburg

2-åring med pollenallergi?

2020-04-9 | 12:17

av Remy Waardenburg

Irriterad i näsan och huvudvärk

2020-04-9 | 13:42

av Remy Waardenburg

Allergitest

2020-04-9 | 13:50

av Remy Waardenburg

Läsa av allergi test

2020-04-13 | 08:30

av Remy Waardenburg

Allergi i 60 år

2020-04-14 | 11:49

av Remy Waardenburg

Pollenallergi +Sjögrens syndrom

2020-04-14 | 17:46

av Remy Waardenburg

Medicinering!

2020-04-16 | 10:18

av Remy Waardenburg

Aldrig förr allergi

2020-04-16 | 10:25

av Remy Waardenburg

Gravid, pollen & Corona

2020-04-16 | 10:41

av Remy Waardenburg

Mår otroligt dåligt under våren

2020-04-16 | 14:05

av Remy Waardenburg

autoimmunkost vid pollenallergi

2020-04-16 | 11:02

av Remy Waardenburg

Pollenallergi och covid-19

2020-04-16 | 11:15

av Remy Waardenburg

Ögon som rinner och vaglar i ögat

2020-04-16 | 11:36

av Remy Waardenburg

Allergi utan allergi?

2020-04-9 | 11:29

av Remy Waardenburg


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons