Forum Allergi


Om mammas rökning hemma

Den 22-åriga mamman rökte hemma sedan flickan var liten. Hon hade balkong men vädret tillät ju inte alltid. Så fick flickan astma och lever med det, nu ca 25 år gammal. Mamman deppade då och nu är hon sjukpensionerad, 47 år gammal. Hon skaffade barn mot den gifte mannens vilja, det blev inte lätt då hon själv är faderlös och mormor alkoholiserad sedan barndomen...

Det låter ju inte bra, men för 25 år sedan tänkte man kanske inte så mycket på rökningens skadeverkningar? Har en bekant som röker inne ibland när inte barnen är hos honom (föräldrarna har delad vårdnad) Hur farligt är det, båda barnen har allergier, försvinner "allergiframkallande ämnen" direkt när man vädrar eller finns de kvar som när man har katt o hund t.ex.?


Svar till OskarLisa: Hm, det är svårt att ändra bekantas inställning men det är klart att lukten och andra ämnen från tobaksröken stannar o fastnar överallt i lägenheten. Så den som har astmatiska/allergiska barn (eller barn överhuvudtaget) BÖR INTE röka inomhus, någonsin! Inte ens låta folk röka inne då man har fest. Alla vi som inte röker kan ju känna skillnaden på "lukten" om någon rökt inne eller ej. Gardinerna luktar skunk, tapeterna gulnar... Däremot kan man fortsätta röka och ha helt ok luft inne bara man endast röker utomhus och så röken blåser bort från kläder osv. Man skall andas ett par andetag ute efter rökningen innan man kommer in så det inte kommer rök in med utandningsluften. Rök inte heller för nära dörren eller ett öppet fönster. När man kommer in igen kan man tvätta händerna o skölja munnen för att få bort resterande röklukten. Men för den första skrivaren, Lisa B, kan jag bara hålla med om att man inte kände till så mycket om rökningens skadeverkningfar förut. Så man kan inte ändra det som hänt då, men man kan se till att göra det bästa möjliga av situationen nu genom att inte röka inne, undvika parfymer och andra astmatriggers, och genom att dottern sköter om sin astma/allergi ordentligt.

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons