Forum Allergi


Nässelutslag - hjälp!

Jag har haft nässelutslag i över tre veckor nu. Jag har sökt läkarvård vid fem ggr, ringt ambulans 2 ggr och ätit över hundra Betapred och hundra Tavegyl under dessa veckor. Jag har fått allergiska reaktioner som föranledde ambulansbesöken, men ingen av gångerna har reaktionen påverkat andningen, dock blev jag vansinnigt svullen i ansiktet och klådan var hemsk - såg ut som en världskarta. Jag är deltidssjukskriven pga utmattningssymtom sedan i oktober förra året. Jag var heltidssjukskriven från början av okt t o m Lucia - därefter jag jag jobbat 25% och fr o m februari 50%. Ett blodprov visade positivt på björk, timotej, katt och äggvita. Innebär det att jag är äggallergiker? Vad gäller pollen och katt jag har känt av det, men aldrig utslag och aldrig på något sätt outhärdligt. Mina katter (har haft katt hela livet) har bara känts lite i ögonen, men det besväret upphörde när jag slutade med mina linser. Jag klappade min katt häromdagen och satte sedan fingret rakt i ögat - ingen reaktion alls. Jag har funderat på kvalster och har idag köpt en ny bäddmadrass och kudde. Min frustration ligger i att jag inte vet vad som utlöser detta och vad det är som gör att det vissa dagar är värre än andra. Jag ser inget slut på det hela. Jag har träffat 3 olika läkare på vårdcentralen, en akutläkare efter ambulansfärden och min rehabläkare och ingen kan svara på någonting! Jag har rivit mig blodig, är hög på Betapred och Tavegyl och inga krämer lindrar över huvud taget. Finns det något hopp om något vettigt svar från någon? Ska till allergolog om två veckor, men det känns som en evighet. Är det någon här som har varit med om detta och som kanske kan ge mig något hopp, eller åtminstone ge mig en vink om vad som pågår. Med vänliga hälsningar /Läraren

Jag har haft liknande problem och hamnat på akuten några gånger med ögon och/eller öron igensvullna, svullet ansikte och en gång heltäckt av nässelutslag. Detta hände både när jag var barn och senare upp i tonåren. Läkarna gissade i princip på vad det var beroende på vad jag ätit dagen före. Första diagnosen tog jag på allvar och började undvika ämnet ifråga. Andra gången var det så uppenbart en gissning (nötter) att jag istället hävde i mig ett kilo nötter på studs när jag fick lämna sjukhuset och mådde prima. Har aldrig varit allergisk mot nötter i mitt liv, läkarna drog bara till med något vid båda tillfällena. Jag gjorde pricktest och reagerade milt mot Gråbo, inget annat. Senare i livet har jag fått reda på att jag är glutenintolerant och när jag i dag råkar få i mig gluten händer det fortfarande att jag får nässelutslag, eller en annan typ av utslag som jag haft problem med, små kliande vattenfyllda saker. Håll koll på din mage och lycka till som allergologen.


Ja, alltså, det finns säkert massor av tänkbara orsaker men du kanske ändå borde fråga din läkare om du kan få testas för glutenintolerans. Det kan vara en jobbig process, men i och med att du är utmattningsdeprimerad också... För man kan bli väldigt trött av glutenintolerans eftersom kroppen inte får någon näring. Så funkar det: När en glutenintolerant person får i sig gluten blir det en reaktion i tunntarmen så flimmerhåren där dör (det tar lite tid att bli riktigt dålig eftersom de flimmerhår som är kvar jobbar på så gott det går, så det kan verka som att man inte alls reagerar på att äta bullar tex en eller många gånger, men när tillräckligt många flimmerhår dör så får man stora näringsproblem och i de flesta fall diaréer.) Det finns en typ av glutenintolerans som heter hudceliaki och dessa patienter märkar mindre av magproblemen än hudproblem som sjukdomen orsakar. Jag är diagnosticerad med vanlig celiaki eftersom min mage till sist bröt samman, men det är hudproblem jag haft hela livet. Jag hade konstiga utslag redan som väldigt liten. Nu händer det bara när jag fått i mig gluten, vilket är lätt hänt om man till exempel äter på restaurang eller plockar lösgodis utan att läsa innehållsdeklarationen.


Tack Eee! Jag har varit hos allergologen och väntar på provsvaren. Dock trodde inte hon att det rör sig om någon födoämnesallergi, men jag ska försöka nå henne i morgon och se om hon testade för gluten, annars får jag väl framhärda, för det har inte direkt blivit bättre. Har inte haft något anfall på en vecka (dvs svullnad) men klådan ger sig inte och jag äter Atarax mot den. Tack för tipset.

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons