Forum Allergi


Långvarig hosta

Hej, Jag har haft varierande rethosta i ca 9 veckor nu och börjar bli väldigt orolig. Lite info: Jag äter Fluoxetin kontinuerligt mot Depression. Jag har 3 bondkatter som endast borr inomhus samt 2 marsvin. Vecka 5 hade hostan blivit sämre så jag kontaktade vårdcentralen som trodde det var ett virus och skrev ut Molipect utan att undersöka mig. Vecka 7 när Molipecten var slut hade min hosta inte blivit bättre så jag ringde igen, denna gång fick jag Cocillana utskrivet, igen utan undersökning. Vecka 9 efter en flaska Cocillana hade hostan inte blivit bättre så jag ringde igen till vårdcentralen och fick en tid hos en läkare. Jag gick på undersökningen och han trodde det var en allergi hosta av något slag då mina lungor och mitt hjärta låter jättefint. Jag fick lämna blodprov för allergi test av katt, marsvin och damm-allergi. Jag fick dessutom utskrivet en ny flaska Molipect, en ny flaska Cocillana samt 100 tabletter Tavegyl 1mg. allt detta ska jag nu ta varje morgon och kväll. Problemet är att jag inte känner någon förbättring efter 3 dagar på dessa mediciner, snarare sämre om någon förändring alls, som jag är osäker på. Min hosta känns lite som rethosta men sitter långt ned i halsen och varje hostanfall jag får är väldigt kraftigt, jag hostar tills jag är på gränsen till att kräkas och jag har svårt att få luft, som i sin tur gör att jag får smått panik varje gång. Vad ska jag göra?

Det du behöver är definitivt inhalationskortison (Pulmicort, Asmanex, Flutide eller Alvesco). Jag har själv hostproblem utan att ha typisk astma, men dessa astmamediciner hjälper starkt (dock har jag ej provat Alvesco). Du bör också ha en luftrörsvidgare typ Bricanyl eller Ventoline. Jag är tämligen övertygad att dessa skulle hjälpa dig mycket starkt!!! Förbättring inom fem minuter med luftrörsvidgarna och inom någon dag med kortisonet!!! Dock, det finns en del indikationer på att antidepressiva mediciner kan ge andningsproblem (andfåddhet/lungproblem på fluoexetin och sertralin, luftrörskatarr och lunginflammation på sertralin), men det är ju inte alls säkert att det finns ett samband i ditt fall... Kanske borde du byta preparat? Fluoxetin kan dessutom hämma nedbrytningen av andra läkemedel, men jag jag förstår fungerar ändå astmamediciner bra ihop med fluoexetin.


Ang Tavegyl är det en gammal antihistamin, bra men kan ge t.ex. muntorrhet. Får du slemhosta finns risken att även slemmet förtjockas. I så fall bör du byta till cetirizin (receptfritt).


Hej!Ett litet tips kolla så att ditt varmvatten är tillräkligt varmt minst 60 grader så du inte har fått Legionärssjukan,för då får man symptomen du beskriver!Lycka till....

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons