Forum Allergi


Infektionskänslig i överkant?

Har under lång tid haft problem med långdragna förkylningar och irritation i luftrören. Efter en "vanlig" förkylning kan jag vara dålig i 5-6 veckor, med rethosta (hostar tills jag spyr) och ökade slembildning med frekventa harklingar. Detta har blivit ett stort problem för mig. Dessutom har jag set ett samband med mina täta infektioner, blir förkyld i stort sett en g/månad och då sammanfaller det alltid med mina medstruationer. Att ha en rejäl luftvägsinfektion ca 10 g/år sliter något så enormt på mig. Min ork blir allt sämre och nu orkar jag inte ens upprätthålla min konditionsträning i form av promenader ett par-3 ggr/vecka. Min svärmor har haft samma problem under hela sitt "astma-liv". Dock fick hon för några år sen insatt behandling med kontinuerliga sprutor av gammaglobulin som hon ger sig själv. Efter det har hon blivit en annan människa och slipper gisslet med att nästan alltid vara infekterad. Har någon annan erfarnehet av detta? Vart vänder man sig? Ska man be om remiss till lungmott. eller infektionsklinik? Jag är mycket tacksam för synpunkter och tips!!!

Själv har jag astma och har haft samma problem. Varje gång jag blev sjuk, så fick jag lunginflamation. Har gått på utredning på Sahlgrenska? Svaret undvika stora folkhoper, starkt överkännslig, undvika små barn, för deras bakterijer är starka. Inget botemedel för tillfället. Fick spruta mot lunginflamation, och har inte haft de sedan. Min situation har stadigt förbättrats. Sol och hav är bra, och ett stabilt leverne, inte överanstrännga kroppen, för då kommer reaktionen. De betyter sova i ordnade tider och tillräcklig, inte strässa, och motionera regelbundet, lungor behöver kondition. Inte överanstränga sig i arbetet ideligen. Hoppas att dätta är till någon hjälp.


Du kan ju begära remiss och ta prover på om du har fel i immunförsvaret. Har du det kan gammaglobulin hjälpa även dig. I annat fall behöver du kanske istället mer lokal hjälp till lungorna. Har du fått göra en astmautredning? Astma är ju en typisk "trigger" för att bli förkyld i ett med långa och svåra symtom. Så vore jag du skulle jag begära remiss till både astmaläkare och utredning av ev brister i immunförsvaret. Lycka till och skriv gärna om du får reda på vad dina ständiga luftvägsinfektioner beror/berodde på! Jag kan väl nämna att innan jag fick fungerande astmamedicinering (Seretide , Singulair m fl) så var jag sjuk "förkyld" nästan jämt, numera mer sällan. Men blir jag sjuk brukar det tyvärr pga min astma bli jobbiga perioder, ofta med lunginflammation som följd. Men även där har jag fått behandlingstrappa och ökar då medicindoserna för att möta Olle i grinden så att säga.


Jag har haft samma problem, och testades i Jönkopeng för mitt imunförsvar. Det var inget fel på det. Sedan skickade man mig till Sahlgrenska på kapcaicintest, och de visade sig att jag är extra överkännslig. Det finns inga mediciner mot det, men man måste undvika folkmassor, små barn och allt som gör att man blir överkännslig. Vad jag kommit fram till, är att mitt imunförsvar blir mycket bättre om jag har varit någonstans på semester vid havet en gång om året, helst hösten. Om du har små barn, då kan jag bara säga att det blir bättre när barnen blir större!


Det finns vakcin mot lunginfektioner, jag har haft mycket problem med detta, och sedan jag fick sprutan har jag inte haft en enda! Det var min räddning!


a62 om du är väldigt akut sjuk ,du kan gå på infektionskliniken akut med om du inte kan vänta för de tar ju lång tid när man ska skicka remiss


Har själv nu gått på gammaglobulin 40ml per vecka i tre år och efter ett par år har infektionerna minskat radikalt och är ej heller så "tunga". Denna behandling insattes efter symtombilden och konstaterad IGG (antikroppsbrist). Sedan stärker sol (D-vitamin) imunförsvaret så lite sol under vintern brukar inte vara fel.

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons