Forum Allergi


Fruktansvärd nästäppa

Hej. Jag har sedan ett år tillbaka haft kronisk nästäppa dygnet runt. Har sedan början varit beroende av nässpray och använt ca en flaska i veckan. Jag sökte hjälp på vårdcentralen och fick både avsvällandetabletter och kortisonspray att ta i några veckor. Det hjälpte inte ett skit utan blev bara ännu värre. Har testat att vara utan mitt spray i 2 veckor som längst men det hjälpte inte alls! Sedan nu för 2 veckor sedan gick jag igenom ett ingrepp då man bränner bort vävnad i näsan för att slippa att bli täppt. Sedan dess har jag inte sovit en blund på nätterna. Jag är ständigt täppt även fast jag tar avsvällande tabletter och sköljer näsan flera gånger på dag och natt med koksaltlösning. Jag kan inte prestera på varken skola eller jobb längre och vågar inte göra vissa grejer som att träna eller dricka varma drycker eftersom det förvärrar täppan. Vad ska jag göra? Jag står inte ut längre. Läkaren säger att det kan ta månader innan detta ingrepp visar resultat.. Men jag sover ju 4 timmar per natt och har ständig huvudvärk pga att jag är helt svullen i bihålor och näsa. Hjälp! / 18 åring tjej


Bästa Lejonet2
Jag skulle rekommendera dig att titta lite på annat än bara självaste nästäppa. Jag känner igen mig i din beskrivning så väl! Nästäppan kan ju vara ett symtom på något annat. T.ex. på hormonobalans i kroppen. I mitt fal ledde det till sköldkörtelns problem. Först blev det hypertyreos, sedan hopotyreos. Be doktorn att testa dina värde; T3, T4, THS m.m. Kortisolvärden. Allt som hen kan testa på dig, "hormonvägen".  Binjureproblem kan också vara inblandade i det du beskriver. Googla gärna på dessa termer jag skrev i mitt inlägg. 
 
Önskar Dig ALLT VÄL!!! Många kramar//Helena


Hur har det gått för dig? Jag känner igen mig och önskar verkligen tips


Nezeril m.m. nässprayer har tendens att öka nästäppan vid användning för annat än akuta kortvariga behov.

Om man har nästäppa på natten kan det hjälpa att kyla ner rummet, sova med öppet fönster, ha förhöjd huvudända, samt ha mycket värme till benen, inget täcke högre upp än till axlar, så att halsen kyls ned. Se till att ha varma strumpor. Drick inte varmt, utan håll halsen kall och andas in kall luft. Så gör jag om jag har nästäppa.

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons