Forum Allergi


Frågor kring ansträngningsastma

Hej! Jag har egentligen hela mitt liv varit aktiv och tränat väldigt mycket. Jag har aldrig känt av besvär förut, förutom möjligen lite slem i halsen efter bandyträningar på vintern (kallt luft?). De senare åren dock så har träningen blivit en allt mer sällsynt vara... Jag har nu försökt att starta upp träningen igen men får i samma veva andningssvårigheter. Så fort jag anstränger mig får jag svårare att andas och det piper både i in- och utandning. Inget slem. Mina frågor är om detta skulle kunna vara ansträngningsastma, och om det så plötsligt kan utveckla sig när man egentligen inte har haft några besvär alls tidigare. Om det är av någon ytterligare information så är jag 22 år just nu. Om det nu visar sig vara ansträngningsastma vad är behandlingen för det? Finns det något hopp om att kunna "träna bort" en ansträngningsastma? Jättetacksam för hjälp!

Du kan ju ha haft ansträngningsastma tidigare också utan att märka det om du har haft en bra grundkondition och dessutom varit "van" vid att ha astma. Själv gick jag i flera år och trodde att jag hade världens sämsta kondition eftersom jag blev andfådd så snabbt - tills jag spelade beachvolleyboll med skolan i en beachvolleyboll-hall. Den fuktiga luften tillsammans med ansträngning gjorde att jag fick väldigt svårt att andas och det var först efter det jag gick till läkaren. Fortfarande efter flera år kan jag andas tungt utan att märka det, det är ju normalt för mig... Jag är verkligen ingen astmaexpert men av egna erfarenheter känns det som att du kan ha haft astma hela tiden men att det märks först nu när din kondition har försämrats. Jag tycker att du ska kolla upp det! (:


Hej Shinzou och Awanda! Jag behöver komma i kontakt med och intervjua personer som har någon form av ansträngningsastma i ett designprojekt kopplat till Philips Healthcare. Syftet är att kunna skapa bättre lösningar för personer med astma att leva ett aktivt liv. Intervjuerna bör ske snarast. Hör av er om ni är intresserade, tack på förhand! Mvh Theresa, Designer

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons