Forum Allergi


Cetirizin under graviditet

Hej
Jag har kronisk nässelfeber och äter cetirizin (halv tablett) i stort sätt varje dag mot klåda. Min läkare säger att jag inte ska ta cetirizin utan ta tavegyl, som är slut hos leverantören och alltså inte finns att få tag på.. Är cetirizin farligt under graviditet? Blir tokig på detta då varanna person säger att det är ok under graviditet och varannan säger att det är farligt .. Någon som vet?

Detta står i FASS (www.fass.se):

Graviditet och amning
Rådfråga läkare innan du tar något läkemedel.

Cetirizin Actavis ska undvikas av gravida kvinnor. Oavsiktlig användning av läkemedlet av en gravid kvinna bör inte orsaka några skadliga effekter på fostret. Behandlingen med läkemedlet bör dock upphöra vid första misstanke om graviditet.

Du ska inte använda Cetirizin Actavis under amning eftersom cetirizin passerar över i modersmjölk.


Lyssna på din läkare! Föreslår att du tittar på janusinfo.se under läkemedel och fosterpåverkan. Det finns för lite info om Cetirizin eftersom läkemedlet är någorlunda nytt och man inte gör läkemedelstester på gravida kvinnor. Men det står också att om du redan använt det är det säkerligen ingen fara för fosterskador. Det kanske finns något annat du kan be om att få prova, loratadin tex som också är en antihistamin. Lycka till med din graviditet! ☺️ / Farmaceuten

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons