Forum Allergi


B12 låg nivå och koboltallergiker

Jag har efter 17 år inom hårdmetallindustrin utvecklat allergi mot kobolt ++, krom, nickel och manganklorid. Detta visade sig för ungefär ett år sedan genom eksem i armveck och runt munnen och med igensvullna ögon. Jag fick allergin konstaterad genom lapptest på yrkeshud i Uppsala. Jag jobbar kvar på företaget och utsätts dagligen för de grejerna jag är konstaterat allergisk mot,  i mycket lägre koncentration än tidigare) men har nu börjat må dåligt. Jag känner mig trött, svag, nästintill utmattad emellanåt. Jag har problem med närminnet och ibland får jag inte riktigt ordning på tankarna. Jag har även bekymmer med min hals, mat och dryck fastnar ofta någonstans mellan strupen och bröstet och kommer sedan upp okontrollerat. Det är alltså ingen galla som kommer upp så jag har ingen halsbränna eller några övriga besvär med magen. Dock får jag ofta ont som ett band runt bröst och rygg samt kramp i käkar och ut i armarna. 
Eftersom min företagshälsovård misstänker att jag är allergisk mot någon tvål trots konstaterad hårdmetallallergi (jag har alltså inte något förtroende för dem) så gick jag till min vårdcentral och fick remiss till gastroskopi. Den är utförd och var ok. 
Det jag undrar över nu är mina blodprovsvärden som min husläkare påstår ligger på normala nivåer, följande sticker ut i mina ögon och har jag en B12-brist kan det ju bli jobbigt att åtgärda eftersom jag är extremt allergisk mot kobolt. gränsvärden inom parentes. 
MCV: 100 (82-98)
MCH: 33 (27-33)
Kobalamin B12: 139 (120-700) (under 200 bör utredas enl. min dr. anteckning men han påstår ändå att mina värden är bra)
 
Jag vet inte om vården kopplar ihop min allergi med mina värden och känner mig för trött för att driva mitt ärende. 
Jag är 34 år, kvinna och frisk i övrigt. 

Hej!
Vad sa din läkare om att du ligger under gränsvärdet? Om du inte har pratat med din läkare tycker jag du ska be om ett läkarsamtal.

Varför skulle det vara svårt att åtgärda din b12-brist? En del kan ta B-vitaminer i tablettform medan vissa måste få sprutor. Menar du att kobolt skulle finnas i vitaminpreparaten?
Med vänlig hälsning, H


Hej H, Tack för respons. Jag har pratat med min läkare och han säger att mina värden är på normal nivå.   
Från Wikipedia: Kobalamin eller vitamin B12 är ett vattenlösligt vitamin som framför allt används till produktionen av röda blodkroppar samt bidrar till nervsystemets funktion genom att medverka i bildningen av myelin. Det har fått sitt namn genom att det innehåller grundämnet kobolt. 
Eftersom B12 innehåller kobolt och jag är allergisk kanske en brist kan bli svår att åtgärda på mig. Jag har ingen lust att medvetet stoppa/spruta i mig något jag är allergisk mot. 
Jag ska få svälja en kamera för att kontrollera den "naturliga" vägen genom kroppen och framförallt tunntarmen. Hoppas de hittar något fel där så att jag kan få det åtgärdat utan att peta i mig B12. 
 
 
 
 

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons