Forum Allergi


ansträngningsastma?

Hej! Min dotter är 17 år och har svårt att andas när hon tränar fotboll. Har haft Bricanyl 0,5 mg, Pulmicort turbuhaler 400 mikrogram 1 x 2, Singulair 10 mg till natten och har fortfarande problem med att andas men enligt tränarna flåsar hon inte lika mycket. Borde medicinen ha hjälpt helt ut? Vad kan det annars bero på? Enligt läkaren hon kommit till nu skall all medicin tagas bort förutom Bricanyl att ta vid behov. Skall göra en spirometritest när hon har varit medicinfri i 6 veckor. Har även haft en lunginflammation i juni varefter hon fortfarande är väldigt trött.

Hej Macke! Ansträngningsastma är astma det med. En av sakerna som gör att asman visar sig är ju just ansträngning och så brukar det vara för alla med astma som inte är "välkontrollerad". Den medicineringen hon haft verkade ju bra. singulair är bra tillägg när man inte blir tillräckligt besvärsfri med bara de mediciner man andas in. Det enda jag tänker på är att hon skulle kanske varit bättre hjälpt av en kombinationspreparat av luftrörsvidgande och kortisonmedicinering (det finns två märken, Seretide och Symbicort) än att kombinera Pulmicorten med Bricanyl som bara hjälper i några timmar feramåt. Det luftrörsvidgande i kombinationen hjälper upp till 12 timmar - alltså fram till nästa medicindos. Det skulle kunna hjälpa hennes lungor att klara av fotbollen bättre. men beroende på hur pass påverkad hon är av sin sjukdom så är det tyvärr inte alla som orkar fortsätta med ansträngande träning o matcher - allra mest när man blir utsatt för stora pollenmängder ute sommartid. Att hon skall prova om hon klarar sig utan medicnier ett tag innan läkarbesök och labbprov och spirometri är väl vanligt, men sex veckor låter som en väldigt lång tid. Det är ju inte säkert att hon klarar av att anstränga sig alls under den tiden - eller i värsta fall får hon farliga o jobbiga astma-anfall när medicinerna gått ur kroppen. Så håll uppsikt på henne och på hur hon mår och om hon ändå klarar av att springa o träna som vanligt. Klarar hon sig inte utan mediciner under sexveckorsperioden får ni ringa mottagningen och berätta det - då berättar det ju också mycket om hennes astma för den behandlande läkaren. Då får hon kanske komma på spirometrin tidigare o mediciner kan sättas in igen. Lunginflammationer är ju något astmatiker råkar ut för mycket lättare än friska och de redan av astmatiska inflammationen ansatta lungorna tar tid att läka ut. Skriv gärna om hur det går sedan! Varma hälsningar Leenu, själv astmatiker o allergiker o mamma till Emma som går på Seretide morgon o kväll.


Jag har själv någon form av ansträngningsastma eller astma och varken Singulair eller Bricanyl har fungerat speciellt bra för mig heller, speciellt inte Singulair som jag inte kände minsta effekt av.

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons