Intervju | Allergi

Marie lider av jobbiga allergier

Marie Christensen, 22 år, är medlem på Netdoktor och har levt hela sitt liv med olika allergier. Hon är en av många som besväras extra mycket nu när vi är mitt i pollensäsongen. Vi ställde några frågor till Marie om hur det är att leva med allergi och om hon kan ge tips till andra allergiker, nya som gamla.


Publicerad den: 2008-10-02
Författare: Terese Alvén

Annons

Marie har varit allergisk sedan födseln. De första symtomen kom redan vid några månaders ålder, och det var genom hennes reaktioner som allergin upptäcktes.

Vad är du allergisk mot?

Pälsdjur, starka dofter, mögel, vissa pollen, nötter, jordnötter, mandel, kyckling och sojabönor.

Annons
Annons

Vad får du för allergiska reaktioner?

Jag får astmatiska besvär av allt utom matallergierna. Kommer jag i kontakt med de så kliar det och sväller igen i halsen.

Har du även astma?
Ja

Annons
Annons

Vad tar du för mediciner, och hur ofta tar du dem?

Jag tar Symbicort två gånger om dagen och vid besvär.

Hur förbereder du dig för pollensäsongen?

Jag tar dubbla doser av min medicin och så tar jag Antihistamin. Under pollensäsongen undviker jag även att vädra mitt på dagen för att inte få in så mycket pollen.

Kan du träna utomhus på våren?

Ja, det kan jag.

Är det jobbigt att ha allergi, eller känner du att det går bra att leva med?

Både ja och nej. Det kan vara jobbigt för vänner och familj att anpassa sig efter min allergi ibland, men annars är det inga problem.

Har du några tips att ge andra allergiker?

Det som har hjälpt mig är att själv inse att det är såhär jag är skapad och alla har olika behov. Det är jag och ingen annan som vet vad som är bäst för min hälsa och min allergi, därför måste jag stå upp för mig själv och sätta min allergi först. Det händer att folk inte bryr sig och ändå serverar eller tar med sig saker du inte tål, men det är inte du som ska skämmas för att du måste gå.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu