Fakta | Allergi

Goda råd vid pälsdjursallergi

Man bör försöka undvika så många ämnen i omgivningen som möjligt, som kan framkalla överkänslighet. Det rekommenderar Flemming Andersen, leg. läkare.

Uppdaterad den: 2008-10-02
Uppdaterare: Reidar Grönneberg, docent, överläkare och specialist inom allergi-och lungsjukdomar, Karolinska Universitetssjukhuset, lungklin KS

Annons

Har du hösnuva hela året eller är överkänslig för husdjur är det bra att försöka inreda de rum du uppehåller dig i mycket så här:

  • Undvik husdjur av någon art i huset.&nbsp
  • Ha så få textila möbler som möjligt.
  • Ta bort heltäckningsmattor och använd mattor som kan tvättas.&nbsp
  • Använd sängkläder som kan tvättas ofta, bomullslakan, tvättbara bäddmadrasser och syntetiska täcken. Använd inte yllefiltar eller vadderat täcke.
  • Använd modern dammsugare med filter och fuktiga trasor för att göra grundligt rent i huset, helst varje dag, och minst&nbsptvå gånger i veckan.&nbsp
  • Undvik "dammsamlare" som nallar, kuddar, torkade blommor, prydnadsföremål och leksaker.&nbsp&nbsp

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

Andra goda råd

Undvik att röra saker som är mycket dammiga, till exempel böcker och gamla kläder.

När man är mycket utsatt för ämnen som framkallar överkänslighet, bland annat under rengöring, bör man använda skyddsmask. Eller ännu bättre: få en icke-allergiker att göra arbetet.&nbsp

Annons
Annons

Det är bra med alla råd, men jag vill ha/har ett husdjur!

Först och främst ska du ha klart för dig att du med stor sannolikhet till slut måste göra dig av med djuret. Det betyder att du måste åka till veterinär för att avliva djuret, som du egentligen från början visste att du inte kunde ha omkring dig.

Det finns även lågallergena husdjur: hårlösa katter och så vidare. Det fungerar ibland (men tänk om det är kattens saliv du är allergisk mot!). Är det en svensk grårandig katt man är intresserad av så är det ju inte så kul med en skallig katt.

Ska du absolut ha ett husdjur, så se till att det inte vistas i sovrummet överhuvudtaget.

Annons
Annons

Du bör också inreda huset som nämnts här ovan. Även om du har djuret på försök några veckor innan du bestämmer dig för att behålla det, kan det lätt gå upp till ett halvår eller längre innan du börjar utveckla tecken på allergi.

Hunden eller katten bör tvättas minst 1 gång i månaden, i vanligt vatten. Det har visat sig att&nbspen "kattvätt" i månaden sänker allergenbördan i hemmet.

Men med fisk eller sköldpaddor då? Jo ibland går det. Dock finns det ibland problem med utveckling av allergi mot deras föda.... Med kaniner och marsvin är det som regel inte så mycket hår och hudflagor som vållar problem, men däremot djurens urin. Dessa djur bör bo utanför huset, och de bör skötas av en icke-allergiker.

Du kan köpa allergifilter till dammsugare och speciella luftfiltersystem till bostaden (HEPA). Prata med din specialist eller astmaallergi-föreningen, innan du köper dyra produkter.

Varje gång du har rört vid husdjur, ska du omgående tvätta dina händer grundligt. Det minskar ofta problemen mycket.