Fakta | Allergi

Förälder till barn med allergi

Barnkalas med tårta och fiskdamm, pannkakor med grädde och sylt och en glass på stranden är populära händelser i ett barns liv. Men för barn med födoämnesallergi kan en god måltid leda till kliande utslag och panikfärd till sjukhuset.


Uppdaterad den: 2008-10-02
Författare: Terese Alvén

Annons

Elin, sex år, vet inte hur det är att leva utan allergi och kunna äta det som bjuds utan att fråga vad det innehåller först. Sedan hon var drygt ett år gammal har hon varit riktigt allergisk mot ägg och mjölkprotein. Ingredienser som är vanliga i matlagning och bakning.

- Det var när Elin skulle lära sig äta mat som hon fick kliande utslag. Det började runt munnen och spred sig till hela kroppen, berättar Elins pappa Adam.

På Nacka sjukhus fick Elin göra fem olika pricktester för att finna allt det som hon var allergisk eller överkänslig mot. Efter det besöket blev både Adam och hans fru mycket mer medvetna om vad som ingår i mat då de är tvungna att lusläsa alla innehållsförteckningar vid varje besök i matvaruaffären.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område
Annons
Annons

- Vi måste alltid läsa på innehållsförteckningarna. Även på produkter som vi brukar köpa, för helt plötsligt kan det dyka upp en liten text med ”kan innehålla spår av ägg/mjölkprotein”, och då måste vi sluta köpa den varan. Exempelvis har vi fått byta pastamärke ett par gånger.

Men det kommer hela tiden nya varor anpassade till olika allergiker, så urvalet blir större och det blir lättare att få en varierad kost.

- Hemma lagar vi aldrig mat med ägg eller mjölk i. Men det fungerar det med. Havredryck och sojagrädde är stapelvaror hos oss. Problemen uppkommer egentligen först när Elin ska äta i skolan eller hemma hos en kompis och vi inte kan ha samma koll på att hon äter mat som hon tål.

Annons
Annons

Allergiska reaktioner

Ungefär en gång om året drabbas Elin av en allergisk reaktion. Då måste hon direkt in till sjukhus där läkarna behandlar henne med medicin. Därefter får hon stanna runt fem timmar så att de hinner observera att hon blir bättre igen. Men för akuta behov finns det också hemma i medicinskåpet antihistamin och en adrenalinspruta.

- Elin är väldigt medveten om sin allergi och är själv väldigt försiktig med vad hon äter. Får hon exempelvis godis av något annat barn ute på gården kommer hon alltid in och visar godiset och frågar om hon kan äta det, säger Adam. Det skapar en trygghet för oss som föräldrar eftersom en del av oron försvinner.

Framtiden

Det är vanligt att barns allergier växer bort när de blir äldre, men Adam tror inte att Elins kommer göra det.

- Hon har så starka reaktioner att jag har svårt att se att de ska försvinna, men eftersom Elin inte känner till något annat och utvecklingen hela tiden går framåt är det inte så stort problem. Hon är en lycklig och glad tjej, säger Adam.