Forum Psoriasis: Diskussionsforum för dig med psoriasis

Tröst. Uppmuntran. Eller konkreta tips som lindrar.
– Att dela sina erfarenheter av en sjukdom kan betyda oerhört mycket, säger Emese Gerentsér, medicinjournalist och communityansvarig i Aktiv patient.


Redaktionen, Netdoktor.se
Publicerad den: 2020-10-29
Författare: Redaktionen, Netdoktor.se

EmeseGerentser AktivPatient

Psoriasis är en av Sveriges vanligaste folksjukdomar. Men trots att så många är drabbade kan det vara svårt att hitta någon att dela sina tankar med, något som kan göra en redan svår livssituation ännu tuffare. 

Det är bakgrunden till Aktiv patient, som skapades för att vara en trygg plats där alla som lever med psoriasis kan mötas för att få svar på frågor, hitta stöd och finna gemenskap.

– En bärande del av Aktiv patient är vårt psoriasisforum där man träffar andra i samma situation som en själv. Att bara få prata med någon eller att faktiskt få veta hur andra patienter har gjort och hur olika behandlingar fungerat för dem, kan betyda oerhört mycket, säger Emese Gerentsér som också är en av två moderatorer i Forum Psoriasis.

Vill du prata med andra som lever med psoriasis? Gå med i Forum Psoriasis i Aktiv patient »

Stöttning och gemenskap 

I Aktiv patient finns möjlighet att dela med sig av sina erfarenheter och sin livssituation. Här möts de som lider av psoriasis av förståelse, stöttning och får bekräftelse från andra patienter.

– Du är inte ensam med din sjukdom. Kanske är det här du får ett lyckosamt tips om något som du aldrig själv hade tänkt på. Eller så är det du som delar en erfarenhet som hjälper en medpatient, eller kan ge tröst och uppmuntran efter ett jobbigt vårdmöte, säger Emese Gerentsér.

För att säkerställa att plattformen är säker loggar alla som vill kunna skriva och läsa i Aktiv patients psoriasisforum in med BankID och man väljer själv om man vill vara anonym.

Undrar du över något när det gäller psoriasis?

Har du något du funderar över men inte kommit dig för att ta reda på hur det ligger till? Kanske finns det en fråga du inte tycker dig ha fått ett tillfredsställande svar på, eller så har du läst eller hört saker där du inte vet vad du ska tro?

Nu kan du ställa dessa frågor i Forum Psoriasis, där specialistsjuksköterskan Andréa Dahlman eller medicinjournalisten Emese Gerentsér, gör sitt bästa i att reda ut hur det ligger till. 

– Vill du hellre bolla funderingar eller diskutera med oss, går det precis lika bra. Vi har båda lång erfarenhet inom våra respektive yrken samt stor vana av att söka i medicinsk litteratur. Det är också vi som är moderatorer i forumet. Tillsammans ser vi till att alla får givande svar på sina frågor, att det inte sprids osanningar och att reglerna i forumet följs, säger Emese Gerentsér.

Gå med i Forum Psoriasis

Som aktiv patient får du exklusivt material och spännande aktiviteter samlat på ett ställe – kostnadsfritt!

Har du en fråga eller vill ha support? Kontakta oss på aktivpatient@netdoktor.se eller på telefon 08-409 320 50 (vardagar kl 9–15).

 

Har du en fråga eller vill ha support? Kontakta oss på aktivpatient@netdoktor.se eller på telefon 08-409 320 50 (vardagar kl 9–15). 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Hans 2021-02-6 18:24 (4 månader sen)

  Är en 92årig man. Hade lindrig Coronavirus infektion i april 2020`Första Pots i sept-okt.2020 med stor trötthet, huvudvärk. Andningsbesvär, dimmsyn,hjärtklappning bröstsmärtor m.m. Nu sedan tre veckor tillbaka den andra Pots med starkare besvär. Tappade 5 kg i vikt på kort tid. Husläkaren vet inget om Pots .har aldrig haft feber. Fick en cancertumör men kan väl knappast behandlas vid mitt nuvarande hälsotillstånd.

 • Avatar Netdoktor 2021-02-5 17:36 (4 månader sen)

  Hej Joan! För supportfrågor för Aktiv patient, välkommen att kontakta oss på aktivpatient@netdoktor.se.

 • Avatar Joan 2021-01-27 14:11 (5 månader sen)

  Angående värk i axlar och nacke.
  Varför finns inte min diagnos M531 med?

 • Avatar Peter H 2021-01-26 22:45 (5 månader sen)

  Har sedan en halsfluss som 19 åring levt med droppformad psoriasis på framför allt underben lår och armar, givetvis armbågar knän samt hårbotten. Är nu 58 år och kan bara konstatera en sak! Två veckor med salta bad sol och sand håller sjukdomen i schack ca 6-7 veckor efter hemkomst. Vilket innebär att vi med sjukdomen skulle behöva ca 14 veckor varje år i Medelhavsklimat. Problemet för oss blir då hudcancer samt att vi i dagsläget ”Covid” inte kan nå salta bad och sol. Salvor , förstörda kläder och klåda är vår vardag. Det enda sol lindrar är Sol och hav. Men det är få som förstår vårt handikapp.
  Smörjer vidare med kortison och förstör mina inre organ.
  Kram Peter

 • Avatar Eva Lena 2020-11-30 23:16 (6 månader sen)

  Maten blev min medicin. Jag äter numera ketogen mat och all psoriasis är borta efter 40 års lidande. Allt är borta!

 • Avatar Eva Lena 2020-11-30 23:57 (6 månader sen)

  Låt maten vara din medicin som Sokrates sa.
  När jag gjorde så och började äta ketogen mat försvann alla psoriasis som jag haft i 47 år!

 • Avatar Eva Lena 2020-11-30 18:52 (6 månader sen)

  Jag fick psoriasis när jag var tio år! Min papp hade det!
  Mamma betalade för alla salvor, då fanns i te läkemedelsreformen. Men mamma såg alltid till att det fanns salvor för mina problem!
  För att göra en historia kort! När jag var cirka 50 år fick jag reda på ketogen kost! Det tog ett tiotal år för mig ,t strikt äta ketogen kost! All psoriasis försvann!
  Nu hr jag varit fri från min sjukdom i cirka 10 år@ Idag är jag 69 år!
  Mvh Eva Lena
  Psps låt maten vara din medicin som Sokrates sa!