Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Journalhjälpen hjälper dig förstå din journal, undersökningssvar och provsvar

Vad innebär ett supprimerat TSH-värde? Hur tyder jag alla siffror i mitt undersökningssvar (DXA) för osteoporos? Vad står det egentligen i mitt EKG-svar? Och vad betyder ASAT, ALAT, ALP och GT? Se svaren på de här frågorna och många fler – och ställ din egen fråga – i Journalhjälpen. 


Publicerad den: 2021-11-17

 Forum Journalhjälpen är en kostnadsfri tjänst som du hittar i Aktiv patient.

Kika in i Journalhjälpen »

Har du också läst din journal på nätet och undrat vad som faktiskt står?

Facktermer, förkortningar eller konstiga namn på prover är inte alltid enkelt att förstå. Men det kan vara viktigt – för med ökad förståelse stärker du din möjlighet att bli mer delaktig i din vård och i olika beslut som rör din vård. Därför finns nu Journalhjälpen i Aktiv patient.

Vi hjälper dig genom att översätta och förklara det du vill veta. Gör så här:

Vi kan hjälpa dig genom att översätta till ett förståeligt språk, och vi kan förklara olika uttryck som står i din journal* (i till exempel journaltext, undersökningssvar och provsvar). Vi kan däremot inte ställa diagnos eller ge second opinion. 

Vilka är vi som hjälper dig förstå din journal?

Anna Nager är specialistläkare i allmänmedicin med 25 års erfarenhet inom yrket. Hon är även docent och chefredaktör för det medicinska kunskapsstödet Medibas. Anna är medicinskt ansvarig för Journalhjälpen.

Andréa Dahlman är sjuksköterska och barnmorska till yrket och har under hela sin yrkesverksamma tid, vilket är 25 år, arbetat med olika former av patientstöd och undervisning. Andréa har många års erfarenhet av telefonrådgivning och att hjälpa patienter tolka sin journal, både på vårdcentral, sjukvårdsrådgivning och sjukhus.

Få hjälp att tyda din journal »

Netdoktor har sedan starten 1998 arbetat för att förbättra folkhälsan och minska kunskapsklyftan mellan vårdpersonal och patient. Vi på Netdoktor drömmer nämligen om en värld med upplysta, delaktiga och engagerade – det vill säga aktiva, patienter. Vi tror att aktiva patienter uppnår bättre behandlingsresultat, är friskare i sin sjukdom och mår bättre. Därför skapade vi Netdoktor Aktiv patient – en plats för dig som lever med en eller flera sjukdomar.

Med Journalhjälpen i Aktiv patient vill vi hjälpa dig som patient att förstå din journal – såsom journaltext, undersökningssvar och provsvar – för att stärka din möjlighet att aktivt delta i din vård och i olika beslut som rör din vård. Genom att förstå mer om din sjukdom eller exempelvis om en utredning som gjorts, kan du kan ha ett bättre samtal och få ut mer vid mötet med din läkare. Journalhjälpen hjälper dig bli mer delaktig i din vård, helt enkelt. Till forum Journalhjälpen »

Här kan du kika in i Aktiv patient »
aktiv patient preview psoriasis diabetes multipel skleros 725

*Du kommer åt din journal genom att logga in med e-legitimation (till exempel BankID) på 1177 Vårdguidens e-tjänster


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.