Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Inbjudan till aktivitet | Diabetes typ 2 |

Allvarliga komplikationer vid typ 2-diabetes – det här behöver du veta

Hjärt-kärlsjukdomar och andra allvarliga sjukdomar – det är några av de komplikationer som kan uppstå vid typ 2-diabetes. 
– Det finns mycket som du kan göra själv för att minska riskerna att drabbas, säger Emese Gerentsér, medicinjournalist och communityansvarig i Aktiv patient.


Publicerad den: 2021-05-21

Artikel Allvarliga komplikationer2

Skador i kroppen som uppstår till följd av långvarigt högt blodsocker brukar kallas för diabeteskomplikationer. Det handlar då om skador på nerver och blodkärl som i sin tur kan leda till allvarliga tillstånd, såsom hjärt-kärlsjukdomar. Även skador på ögonen, skador på nerver i fötterna samt sexuella problem är vanliga.

Men det går att minska riskerna och det finns mycket man kan göra själv.

– Det finns kunskap som alla med typ 2-diabetes borde få tillgång till. Det var ett av skälen till att vi startade Aktiv patient, säger Emese Gerentsér.

Vill du lära dig mer om hur du minskar riskerna att drabbas? Gå med i Aktiv patient »

En kostnadsfri tjänst

Aktiv patient är en ny och helt kostnadsfri tjänst från Netdoktor. Här kan de som lever med typ 2-diabetes delta i utbildningar och bland annat öka sin kunskap om vad man själv kan göra för att minska risken att drabbas av komplikationer.

– Här får du lära dig mer om hur du med hjälp av egenvård, läkemedelsbehandling och kunskap om sjukdomen kan minska riskerna för diabeteskomplikationer. Du får även lära dig vilka undersökningar och kontroller du bör göra regelbundet och varför, säger Emese Gerentsér.

Utbildningarna är webbaserade och enkla att genomföra. Allt man behöver göra är att logga in med Bank-ID och sätta igång.

– Skulle man behöva hjälp att komma igång eller logga in är det bara att ringa eller mejla, säger Emese Gerentsér.

Här kan du kika in i Aktiv patient »
aktiv patient preview psoriasis diabetes multipel skleros 725

Den vård man har rätt till

I Aktiv patient får man även kunskap om olika diabetesbehandlingar och om vilka rättigheter man har som patient i vården.

– Har du kunskap vet du också vilka frågor du ska ställa i ditt vårdmöte och vilka krav du har rätt att ställa. Vi vet att det ofta är först då som man faktiskt får den vård som man har rätt till och därför är patientupplysning en viktig del av Aktiv patient, säger Emese Gerentsér.

Gemenskap och stöttning, att dela sina erfarenheter med andra, är också en bärande del av Aktiv patient.

– Du är inte ensam med din sjukdom och i vårt diabetesforum kan du träffa andra som förstår vad du går igenom. Att bara få prata med någon, kanske efter ett jobbigt vårdmöte, kan betyda oerhört mycket. Eller så får man peppning och stöd som gör det lättare att leva hälsosammare, säger Emese Gerentsér som är forummoderator och svarar på frågor och ser till att alla känner sig välkomna i gemenskapen.

Vill du veta mer om Aktiv patient? Läs mer här »

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Manfred 2023-02-6 09:20 (14 månader sen)

    Hej, jag är född 1935 och diabetiker 2 sedan 14 år tillbkaka - min fru och jag har tidigare tagit ett glas rött vin på fredagar, men slutat nu - jag har i alla tider även haft lågt blodtryck, utan problem - när jag nu tar ett glas rött vin någon gång, kan det hända att jag behöver ringa till ambulansen, för jag får en våldsam reaktion, illamående, yrsel, kallsvett - ambulansen konstaterar lågt blodtryck och jag hämtar mig snabbt - jag kan inte hitta något tydligt samband mellan lågt blodtryck och rött vin på internet, men det är min misstanke ...

  • Avatar Ann-Britt 2022-09-18 10:46 (18 månader sen)

    Vill gärna veta vad ni kan om dia typ 2

  • Avatar Erik Låos 2022-07-23 21:06 (20 månader sen)

    Jag önskar bli en aktiv patient och jag har förvisso en mycket avancerad mobiltelefon, men med en mycket begränsad möjlighet att gå ut på nätet av speciella skäl. Dock har jag en fullgod hemdator, men på den har jag ett vanligt med åtta siffrors personnummer, men Ni fordrar ett 12 siffror. Kan även jag få bli medlem med åtta siffror? MVH

  • Avatar Hannu 2022-05-6 13:58 (23 månader sen)

    jag har diabetes 2 sedan 20år tillbaks ,min fråga är varför får jag kramper i båda benen i låren jag cyklar 25 km 5 gånger i veckan jag är 75 och pensionär jag är lite räd för blod propp i benen annars är mina socker värden ok men lite hög blod tryck 130-140 normalt .jag hoppas snar svar

  • Avatar Hans 2022-05-1 10:57 (23 månader sen)

    Jag försöker logga in men lyckas inte nån gång?

  • Avatar Aldrig trodd alltid illa behandlad 2022-01-28 18:54 (2 år sen)

    Hej! Annorlunda er alla men svåra besvär.kort version. Bukopererad 7 ggr nu ingen magsäck alls. Fick problem direkt men upptäcktes först 6 år efter. Har extremt lågt långtidssocker, extrema toppar vid varje måltid ofta oberoende av kost. Nere under 2 ca 5-10 ggr per dag. Och mellan 12-20 vid måltid dom stiger på 15 min och sjunker lika snabbt. Använder victoza varit uppe i dos 3,2 per dag själv sänkt till 1,8 då effekten verkar utebli. Jag har hypoglykemier som så ovanliga och nere på 1,0 och vaken. Men detta är bara ett av följderna.,, Nu så mager, victoza (bantningspreparat) samt ingen magsäck, förträngningar som gör det svårt (mkt) att dricka och äta. Fick diagnos Pots i aug 2021, helvetet fick en ny nivå. Kort version, proppar, halsartärer, (med bortfall tal, minne osv) och ÄNNU svårare att äta. Svimningar, men senaste månaden proppar flera ggr i veckan. MEN ej undersökt, ej sökt, i natt vaknade jag av fruktansvärd smärta i fotleden foten under foten och ådrorna svullna röda och ja, detta med vener. Sedan en månad dagligt synliga vener över HELA kroppen. Detta känns. Spänner, bultar och halsen.,, nu trott att det är corona. Men hostan, andnöden och pulsen. Lång vårdhistoria. Mycket lite förtroende och är en som i motsatt till artiklar om kunskap som patient är viktig, skulle säga, att kunskap är livsfarligt, iaf som kvinna, med minsta koppling till psykiatrin. Vill att detta ska synas. I skrivande stund har smärtan i smalben och fotled börjat. (Det ben jag hade en gigantisk två tennisbollar stor oöm svullnad i för ca 3 v sedan som efter några timmar försvann, denna andnöd och hosta tilltog och slutar inte. Sover mkt och lätt enbart i samband med dessa proppar (egen kunskap och teori). Jag blir ej tagen på allvar och undrar hur ni tycker jag ska göra. Detta kommer inte gå länge till. Ingen tar ansvar. Detta är EN problematik till följd av magsäcksoperation. Nu bultar vaden. Om någon vill ta detta på allvar. Hjälp!

  • Avatar Åsa 2021-11-21 08:54 (2 år sen)

    Fick min diagnos diabetes 2 i augusti -21 tar 1 tabl Januvia. Mitt blodsocker ligger mellan 4,6 -6,5 sällan jag är över 7. Fick cortison för ett tag sen då låg jag på 10,1 hade högt en hel dag efteråt. Likaså när jag fick feber 38,8 steg blodsockret till 8,0..
    Vem och var ska man vända sig för att få svar på dessa frågor. Vc har ju aldrig tid får man till svar.

  • Avatar Susann 2021-09-22 12:56 (2 år sen)

    Hej går på metfomin
    För 2diabetes men jag undra i bland om jag har det
    Fasteblodsocker 5,7
    Efter jag ätit kvällsmat 1/1/2 timme efter sjunker det till 4.6
    Illa mående när jag mår ill sjunker blodsocker till 4,6
    Kan man var a sluta med den
    Hade precis 12,1 på sockerbalansen
    Mvh susann

  • Avatar Christina 2021-09-8 17:39 (3 år sen)

    Ligger mellan 6 och 7 sk prediabetes. Vad göra.

  • Avatar Hans 2021-09-8 13:37 (3 år sen)

    Jag har diabetes 2 sen 2010 eller längre men då upptäcktes den. Just nu ligger mitt blodsocker 13, 14 på morgonen. Insulin, metformin 1tablett på morgonen 1tablett på kvällen


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons