Netdoktor är en nyhets- och utbildningsportal som är inriktad på hälsa och medicin. Det medicinska innehållet granskas av läkare och det journalistiska materialet produceras av våra journalister.

Utbildning: Vad vet du om sällsynta hälsotillstånd?

Enkät: Hur är det att leva med ett sällsynt hälsotillstånd?
-
Gå webbaserade patientutbildningar
Just nu erbjuder vi flera webbaserade utbildningar för patienter och anhöriga som vill lära sig mer om typ 2-diabetes, spridd bröstcancer, testosteronbrist hos män, inflammatoriska tarmsjukdomar (IBD), artros och nokturi (nattkissning).
-
Coronavirus: covid-19 (SARS-CoV-2)
Läs mer om symtom, behandling och orsak här
-
Knäledsartros
Knäledsartros ger ofta, men inte alltid, ont i knät. Smärtan förvärras ofta vid aktivitet, särskilt aktivitet som till exempel knäböjning eller att gå i trappor.
-
Guide: Målvärden för dig med typ 2-diabetes
Vilka blodsockervärden sträva efter vid typ 2-diabetes?
-
Nedre urinvägsinfektion hos kvinnor, akut cystit
En infektion i urinvägarna är mycket vanligt. Nedre urinvägsinfektion kallas också för blåskatarr eller cystit och ger symtom i form av att man kissar ofta, känner sig kissnödig hela tiden och att det svider när man kissar. Antibiotika behövs i vissa fall för att påskyn...
-
PPP (Pustulosis Palmo-Plantaris)
Har man pustulös psoriasis, innebär det att sjukdomen på rodnad och fjällande hud har bildat vätskefyllda varblåsor lokalt eller mer utbrett på kroppen.
-
Akut lymfatisk leukemi
Akut lymfatisk leukemi är en blodcancerform där omogna lymfocyter, en typ av vita blodkroppar, förökas okontrollerat, vilket leder till minskat antal normala blodkroppar.
-
Kronisk myeloisk leukemi
Kronisk myeloisk leukemi (KML) är en form av cancer där vissa stamceller i benmärgen växer och delar sig ohämmat. De allra flesta har en god prognos med behandling.
Artiklar och intervjuer
-
Så tacklar du MS-diagnosen steg för steg
För att lättare kunna bearbeta den traumatiska upplevelsen är det viktigt att förstå hur den påverkar en. Här tar vi oss igenom de olika stadierna.
-
MS potentiella påverkan på sexlivet
Självklara saker du tidigare inte reflekterat över kan plötsligt bli ett frustrerande moment för dig som lever med multipel skleros. Till exempel sexlivet.
-
Uppföljningsvård: Det här kan du förvänta dig
För att förebygga permanent funktionsnedsättning kan du som lever med MS ställa krav på vården. De här rättigheterna har du som patient och kroniskt sjuk.
-
Från diffusa symtom till MS-diagnos
Trots att snabb upptäckt och insatt behandling är avgörande för god prognos vid MS kan det gå flera år innan rätt diagnos fastställs.
-
Din patientresa hos neurologen
Perioden från första besök hos neurolog fram till att rätt diagnos ställs kan därför kännas lång och påfrestande. Men när beskedet väl kommer drar många en lättnadssuck.
-
Undersökningar du med typ 2-diabetes bör göra regelbundet
Högt blodsocker kan ge allvarliga och bestående skador i kroppen.
-
Aktiv patient ökar möjligheterna för optimal vård
Genom Aktiv patient vill Netdoktor stärka kroniker i deras vardag och rusta dem inför mötet med vården.
-
”Sjukvårdspersonal saknar kunskap om den sällsynta diagnosen”
Sällsynta dagen 28 februari.
2 Kommentarer
-
Promenad i zebrafärger för att uppmärksamma primär immunbrist
Klä dig i zebrafärger, gå ut på en promenad och bidra till att uppmärksamma primär immunbrist. Det är uppmaningen i PIO:s kampanj #GoZebra som pågår under Världsimmunbristveckan, 22-29 april 2021. Målet är att deltagarna tillsammans ska promenera i 700 timmar.
-
Fast vårdkontakt – en nyckelfaktor för god kvalitet
En ny internationell undersökning visar att fast vårdkontakt är en nyckelfaktor för god sjukvård. Något som ingår i regeringens nya satsning på god och nära vård. Samtidigt bedömer Myndigheten för vård- och omsorgsanalys att det i dagsläget är orealistiskt att hela befolkningen i närtid ska kunna få en ordinarie vårdkontakt.
-
Ny utbildning ska ge patienter kunskap om patientlagen
Att som patient själv ha koll på sina rättigheter ökar chanserna till bättre vård och behandling. Nu lanserar Netdoktor en webbaserad utbildning där man får lära sig mer om vad patientlagen innebär och vilka rättigheter man har som patient, anhörig eller närstående.
1 Kommentarer -
28 februari uppmärksammas sällsynta diagnoser
Den sista februari, som i år är 28 februari, uppmärksammas sällsynta diagnoser och hälsotillstånd världen över. Här kan du läsa mer om hur dagen uppmärksammas i Sverige.