Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Stora skillnader i identifieringen av organdonatorer


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-05-30

Annons

Det är stora skillnader i landstingens förmåga att identifiera donatorer. Det visar en ny rapport från Socialstyrelsen. Bäst i landet på att identifiera möjliga organdonatorer i intensivvården är Jämtlands läns landsting. De ligger också i toppen av statistiken över genomförda donationer i relation till antalet möjliga, skriver Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.

Landstingen är skyldiga att utse donationsansvariga läkare och sjuksköterskor. Deras uppdrag är att både utbilda och stödja intensivvårdspersonal. I till exempel Jönköping har intensivvården inte identifierat en enda donator under 2010. Varje år dör 3500 patienter inom intensivvården.

Annons
Annons

- Antalet genomförda donationer har i hög utsträckning att göra med hur väl man organiserat arbetet. Det är viktigt att de donationsansvariga får tid och resurser för att fullgöra sitt uppdrag, att intensivvårdspersonalen är välutbildad och att donationsverksamheten ses som prioriterad, säger Charlotte Möller, utredare vid Socialstyrelsen.

Under 2010 lyckades intensivvårdsavdelningar i hela landet identifiera 166 möjliga donatorer. En minskning med 20 procent jämfört med året innan. 756 svenskar köar idag för transplantation, en siffra som ständigt ökar. Socialstyrelsen menar att Sverige har potential att identifiera minst 225 möjliga donatorer inom intensivvården varje år.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons