Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Motion värdelös om man sitter för mycket

Annons

Det har sedan länge varit känt att en stillasittande och passiv livsstil, med lite eller ingen motion, inte är hälsosamt. Nu visar dessutom svensk forskning att långvarigt stillasittande i sig kan vara farligt, även för dem som ibland ägnar sig åt måttlig eller medelintensiv träning.

Det är en grupp svenska forskare vid Karolinska institutet som konstaterar att långa stunder av orörlighet i sig själv kan bidra till hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och fetma. Forskarna menar att effekten av 30 minuters motion om dagen går förlorad om man ändå sitter stilla under större delen av resten av dagen.

Annons
Annons

Med detta som bakgrund föreslår forskarna en omdefiniering av en sund livsstil, så att människor inte bara uppmanas att motionera regelbundet, utan även att inte sitta stilla under allt för långa tidsperioder.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.