Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Motion gör oss smartare

Annons

Unga människor som konditionstränar blir smartare och får högre resultat på IQ-test. Det visar en studie av forskare vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.
– Det spelar roll hur mycket man rör sig. Att vi har så många stillasittande tonåringar i dag kommer definitivt att ge utslag, säger Maria Åberg, läkare och forskare vid Göteborgs universitet.

Tillsammans med hennes kollegor har de granskat kopplingen mellan god kondition och intelligens. De har granskat alla män födda mellan 1950 och 1976, drygt 1,2 miljoner, när de genomförde sin värnplikt.
– Vi såg ganska snart att här fanns en urstark koppling mellan resultaten på cykeltestet och resultaten på IQ-testerna, säger professor Michael Nilsson.

Annons
Annons

I synnerhet kunde forskarna se att testerna för logiskt tänkande och språkförmåga var betydligt bättre hos killar med bra kondition.
– Det stämmer logiskt med vad man ser för effekter i hjärnan efter att ha jobbat i en halvtimme. Då har man ett ökat blodflöde framför allt i hjärnans främre delar som har hand om den typen av tankeverksamhet, säger Maria Åberg.

Dessutom kunde de se att de 18-åringar med bäst kondition också gick vidare till högre studier oftare än de med sämre konditionsresultat. Tjejer ingick inte i underlaget eftersom de var alltför få, men tidigare studier har visat att motion är bra även för tjejers tankeförmåga.
– Det verkar till och med som att kopplingen är ännu starkare hos tjejerna, säger Maria Åberg.

Med denna studie som grund menar forskarna att man inte borde dra ned på antalet idrottstimmar om man vill ha bra resultat bland skoleleverna.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons