Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Allt fler håller vikten

Annons

För första gången på sjuttio år blir antalet överviktiga och feta inte fler i Sverige. Det visar ny statistik som presenteras på Läkarstämman.
– Vi har fått stopp på den växande fetmaepidemin i Sverige. Att man kan bli sjuk och dö i förtid på grund av övervikt har blivit en del av det allmänna medvetandet, säger Gunnar Johansson, professor och kostexpert vid Folkhälsoinstitutet.

Ända sedan andra världskrigets slut har svenskarna stadigt gått upp i vikt och viktökningen fortsatte ända till 2004, då viktkurvorna sakta började plana ut. Sedan dess är 54 procent av de svenska männen och 39 procent av kvinnorna överviktiga eller feta.
– Vi ser ingen nedgång i vikt, men heller ingen ökning och det är första gången, säger Gunnar Johansson.

Annons
Annons

Den största viktökningen skedde under 1990-talet och vad som föranleder att folk nu blivit bättre på att hålla vikten finns det lite olika förklaringar till.&nbsp Bland annat tror man att medierna, som gång på gång uppmärksammat risken med övervikt, kan vara en bidragande faktor.
– Men tidningarna skriver också ofta om att det går att förebygga övervikten, bland annat genom motion, och det tror jag har haft stor betydelse. Vi har också blivit intresserade av att laga och äta bra mat, det visar inte minst utbudet av matlagningsprogram på TV. En annan betydelsefull faktor är att många arbetsgivare idag erbjuder sina anställda friskvårdstimmar och gratis frukt på jobbet, menar Gunnar Johansson.

Men fortfarande är varannan svensk överviktig eller fet och det innebär att mellan fyra och fem miljoner svenskar har en ökad risk för bland annat hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, cancer och för tidig död som en följd av sin vikt. Gunnar Johansson menar att det är ett stort hot mot såväl välfärden och försäkringssystemet.
– De lägre socialgrupperna har störst problem med övervikt. De högre socialgrupperna tar lättare till sig ny information om faran med övervikt. Övervikten kostar enligt Folkhälsoinstitutets beräkningar samhället totalt omkring 17 miljarder kronor varje år, säger Gunnar Johansson.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.