Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Var fjärde känner stress inför julklappsinköp


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2010-12-22

Annons

Var fjärde svensk känner stress inför julklappsinköpen, visar en undersökning som Svenska kyrkan och Sifo nyligen presenterade, skriver Metro i dagens tidningsupplaga.

Men det är inte bara julklapparna som kan orsaka stress i juletid – mat ska fixas, festligheter planeras och alla släktingar ska besökas.

– Det är inte farligt för oss att stressa en kort period. Men för den som redan är på gränsen till vad man klarar av så kan en extra påfrestning, som till exempel julen, vara förödande, säger Aleksander Perski som är psykolog, stressforskare och chef för stressmottagningen vid Karolinska Institutet.

Han uppmanar alla att se julen som en tid för återhämtning där man passar på att sova ut ordentligt, ta hand om sig själv och umgås med dem som man tycker om.

– Sedan går det ju inte att slippa undan julen, om man inte ignorerar den helt. Men det finns framför allt två saker man kan tänka på för att minimera stressen. Det första är att ha kontroll över vad som händer – planera ordentligt och prioritera bort lite om det behövs. Det andra är att dela ansvaret med andra, säger Perski till Metro.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.