Fråga doktorn

Fråga doktorn är en kostnadsfri tjänst där du kan få svar på frågor och funderingar om hälsa, medicin och sjukdomar. Ett urval av de frågor som kommer in väljs ut och besvaras av Sveriges ledande medicinska experter inom området. Här kan du också ställa frågor till företag och förbund vars experter besvarar frågor inom deras specialområde. Du kan också hitta alla redan besvarade frågor här nedan.

Fysiskt eller psykiskt relaterat

Hej, Jag har en son som är 18 år och går sista året på gymnasiet. För ca 1 månad sedan fick han jättesvårt att andas och tryck och brännande känsla över bröstet. Han mådde så dåligt att vi åkte till akuten. Där tog de genast hand om honom och tog blodprover, EKG och han fick syrgas. De la in honom på intensiven där de övervakade honom och gjorde lungröntgen och ultraljud på hjärtat. Allt såg bra ut. Han berättade också att han hade domningar i huvudet, halsen och ansiktet och även i ena armen. Han fick åka hem efter ett dygn då han mådde bättre. Efter det var han väldigt trött. Efter ca 1,5 vecka blev han sämre igen och vi åkte till akuten igen. Där tog de återigen prover och EKG. Allt såg bra ut, men vi fick inte träffa läkare på grund av läkarbrist och många olycksfall. Han mår väldigt dåligt fortfarande och jag funderar på om det kan vara Stressrelaterat. Han är mycket stressad över skolan att han ska få bra betyg. Han har höga krav på sig själv och är väldigt duktig i skolan. Han har även fått problem med sömnen, har väldigt svårt att koppla av och försöka sova. Och så är han mycket orolig nu att det är något fel på honom. Jag vet inte hur jag på bästa sätt skall gå vidare med detta. Tilläggas kan att min son aldrig klagar annars. Skall jag söka vidare via läkare eller försöka inom psykiatrin, så att han får prata med någon. Hälsningar en orolig mamma
Avatar Jan Wålinder
professor, specialistläkare, Mölnlycke
2011-03-04 10:40

Svar

Hej,

De symptom du beskriver liknar mycket det vi kallar en panikångestattack:svårt att andas, tryck över bröstet, domningar framför allt i huvudet men ofta även i hals och armar.

De flesta personer som upplever sådana här besvär åker naturligtvis till närmaste akutmottagning för undersökning där man som regel hittar helt normala fynd tex när det gäller EKG, röntgenundersökningar mm. Efter sådana här akuta besvär följer inte sällan trötthet och energiförlust, sömnsvårigheter mm.

Mitt råd är att du och din son kontaktar närmaste vuxenpsykiatriska specialistmottagning för en snabb bedömning.

Skulle väntetiden bli för lång tex 1-3 veckor så kan ni alltid söka på den psykiatriska akutmottagningen på det sjukhus som ni har närmast till. Här behövs inga remisser. Det finns idag mycket goda behandlingsmöjligheter.

Med vänliga hälsningar