Fråga doktorn

Fråga doktorn är en kostnadsfri tjänst där du kan få svar på frågor och funderingar om hälsa, medicin och sjukdomar. Ett urval av de frågor som kommer in väljs ut och besvaras av Sveriges ledande medicinska experter inom området. Här kan du också ställa frågor till företag och förbund vars experter besvarar frågor inom deras specialområde. Du kan också hitta alla redan besvarade frågor här nedan.

Får hjärtat sota för stressen?

Hej! Jag är 16 år, rökfri osv osv. Jag har heller inga sjukdomar jag vet om. Föddes med blåsljud på hjärtat, men det gick över. Jag har sedan flera år tillbaka haft problem med hjärtat. Har dock fått höra att "det är vanligt för tonårstjejer" "det är ingenting att bry sig om" och "det går över". Tänkte avvakta och se, men nu har det som sagt gått flera år och det blir bara värre. Symptomen är många. Hjärtat slår ibland ovanligt hårt, så att det känns i hela kroppen. Det har väldigt ojämn rytm, och takten skiftar väldigt. Ibland känns det stramt runt hela bröstkorgen, ibland känns det som ett tryck vilket gör att det blir väldigt tungt att andas. Jag kan även få stickkänsla precis i området vid hjärtat, och ibland känns det som om jag har håll. Det kan även kännas som elstötar, och som ilningar. Ibland pirrar det även, sådär ryckigt och jobbigt. Det jobbiga med symptomen är att allt gör ont och är väldigt påfrestande. Det blir jättetungt att andas osv. För övrigt så är jag alltid väldigt stressad. Har muskelryckningar, spänningshuvudvärk, förlorad matlust, mm. Funderar på om symptomen kring hjärtat beror på ångest? Har en väldig ångest för skolan. Det är så mycket att göra, så pressat tidsschema och alldeles för mycket att tänka på. Symptomen började när stressen från skolan började i åttan, Kan det stämma att det är stress/ångest?
Avatar Jan Wålinder
professor, specialistläkare, Mölnlycke
2011-04-06 14:51

Svar

Hej,

Tack för din fina beskrivning av de besvär och symptom som du upplever. Om man känner sig stressad av skolgång, arbete eller av andra orsaker brukar kroppen reagera med olika symptom som tex hjärtklappning, oregelbunden hjärtrytm, "ont över hjärtat", svårt få luft mm mm. Alla dessa symptom upplevs som svåra och obehagliga. Ofta följer andra symptom som huvudvärk, muskelspänningar mm.

Mitt råd är att Du skall söka på närmaste Barn-och ungdomspsykiatriska mottagning (BUP) och be om en läkarkontakt för att få möjlighet att diskutera din situation. Det finns god hjälp att få för dina besvär.