Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Stomi

Många frågor kring det sociala livet efter stomioperation


Publicerad den: 2014-10-13

Många frågor kring det sociala livet efter stomioperation
Annons

– De allra flesta oroar sig för att stomin kommer att inskränka på det sociala livet. Går det att bada? Går det att träna? säger stomiterapeuten Anne-Marie Hallén som i många år har hjälpt patienter att lära sig leva med stomi.

Då kommer hon med lugnande besked. Det går att leva i princip det liv man själv vill, det viktiga är att man provar ut en stomipåse som sitter riktigt bra. Dessutom har påsarna numera ytterst ett material med bomullsfibrer som ska göra att man inte blir svettig av dem.

Annons
Annons

– Vissa tror ju att påsen luktar eller läcker. Men har du en välfungerande och utprovad påse kan varken lukt eller innehåll läcka ut, och då går det utmärkt att både bada och träna och allt vad du vill.

Stomiopererade isolerades förr

För några årtionden sedan var det annorlunda. Då gjordes ingen uppföljning alls efter stomiingreppet, trots att patienten kan gå upp eller ner i vikt efter operationen, föda barn eller helt enkelt bara åldras – kroppsliga förändringar som kan göra att stomipåsen inte längre sluter tätt och börjar läcka. Det gjorde många stomiopererade isolerade och rädda för att vistas bland folk.

Annons
Annons

– Men känner man sig trygg med påsen så är man socialt aktiv på ett helt annat sätt.

Från ett begränsat liv till golfrundor

Och för patienter som gått i många år och haft svåra tarmsjukdomar som begränsat deras liv kan stomipåsen istället ge en känsla av nyvunnen frihet. Anne-Marie Hallén berättar om en patient som tyckte mycket om att spela golf, men där hans sjukdom gjorde golfrundorna besvärliga – för på greenen finns ju inte så många toaletter. När hon träffade honom på uppföljningen efter operationen var han väldigt nöjd med hur lätt det var att tömma påsen. ”Det här var ju kanonbra! Buskar finns det alltid gott om på golfbanan!”

– Just sådana samtal känns alltid väldigt roliga, och jag känner verkligen att jag kan vara ett stöd för mina patienter, säger Anne-Marie Hallén. 

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.