Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Snarkningar försvinner med sångövningar

En studie, gjord vid Royal Devon and Exeter-sjukhuset i Storbritannien, visar att personer som sjunger vissa ord kan bli av med sina snarkningar.
Annons

Totalt 120 patienter med snarkningsbesvär deltog i studien där de under tre månader fick de göra sångövningar ledda av en kördirigent för att stärka sina halsmuskler.

– Första månaden sjunger man tolv minuter om dagen, och arton minuter under den andra och tredje månaden. Det är mycket jobb, men väl värt det, säger kördirigenten Alise Ojay som menar att personer som sjunger orden ”ung” och ”gar” kan minska eller helt bli av med sina snarkningar.

Resultaten visade också att de som gjorde sångövningar visade minskade besvär med snarkning, jämfört med kontrollgruppen som inte sjöng.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons