Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Dåliga sömnvanor – skadligt i längden

Att vår sömn är viktig för hur vi mår, såväl psykiskt som fysiskt. Nu kommer en ny, svensk studie som pekar i samma riktning.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-11-11

Annons

Förenklat kan man säga att en natts förlorad sömn påminner om ett slag mot huvudet. Forskarna höll en grupp unga, friska män vakna under en natt och jämförde sedan ett blodprov från männen med en kontrollgrupp som fått sova. Det visade sig att vissa proteinnivåer var förhöjda - precis som när man fått ett slag mot huvudet eller varit med om en traumatisk hjärnskada.

Studien finasiserades av den svenska Hjärnfonden.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2016-07-2 19:36 (8 år sen)

    An inielltgent point of view, well expressed! Thanks! http://attwtyiund.com [url=http://fcjdcmubuch.com]fcjdcmubuch[/url] [link=http://pupkhrxbs.com]pupkhrxbs[/link]

  • Avatar Tidigare användare 2016-06-28 23:44 (8 år sen)

    Alpha males are awesome! Betas are too so got to love them ALL!They have to be dark and mysterious that are passionate and strong.Thanks for the giveaway and being apart of the Blog Ho_)oppkazamei(at!yahko(dot)com

  • Avatar Tidigare användare 2015-08-28 16:26 (9 år sen)

    Detta är väl ingen nyhet? Klart att sömn stör hälsan, varför skulle vi annars sova?

  • Avatar Tidigare användare 2015-04-2 07:48 (9 år sen)

    Ja och de sömnmediciner som är effektiva får knappt skrivas ut även om personen är över 40. eller 60 , missbruk heter det då enl myndigheter. kbt terapi , tänk dig att du sover så gör du det ? när kommer det ?

  • Avatar Tidigare användare 2014-02-2 12:04 (10 år sen)

    jag då har jag inget huvud kvar...helt bortslaget ;) Varför får man då så dålig hjälp??

  • Avatar Tidigare användare 2014-01-8 17:59 (10 år sen)

    Jaha. Undrar hur man ska se på det? När man, som jag, är en nattarbetare? Nåväl, jag vet ju redan att det inte är riktigt hälsosamt....

  • Avatar Tidigare användare 2014-01-5 13:44 (10 år sen)

    Hej
    Har besvär med sömlöshet i många år men blir inte tagen på allvar. Jag jobbar 40 tim i vecka. Har försökt med alla konsten regler, vallerina, johannersört, finns stt köpa på apoteket och är jättedyrt för det är inte bara en tablett man ska ta, avslappningsövningar finns att köpa på Cd, som jag köpt utan resultat. Jag har det kallt, tyst, mörkt i sovrummet
    Jag somnar vid 23 tiden, somnar fort in för jag är så trött och vaknar vid kl 01 eller 02, sedan är det omöjligt att somna om. Hela dagen är jag sliten, har svårt att samla tankarna och svårt med att prata, hittar liksom inte orden. Blir lätt irreterad och arg jag som förut hade ett gott tålamod det är liksom borta. Mellan 3 till 4 nätter i veckan har jag det så. Önskar en lätt insomningstablett som gör att man kan somna om. Har ett jobb som fordrar att jag är alert och vaken.
    Konstigt att jag inte kan få den hjälp jag behöver. Jag är 62 år och helt på det klara med vilket, vilka besvär som jag har.
    Tänk att det ska vara omöjligt att få något att sova på medan våra ungdomar får lätt utskrivet både lungande, sovmediciner och annan psykisk tabletter.
    Konstig eller hur?
    Eller hur

  • Avatar Tidigare användare 2013-11-12 14:15 (10 år sen)

    Hej !

    Jag har denna sommar fått en tumör bortopererad i mitt huvud,
    är helt övertygad om att denna växt dår pga stress och dålig sömn.

  • Avatar Redaktionen 2013-11-12 09:00 (10 år sen)

    @Bert-Owe Lind

    Hej,

    Vi på redaktionen kan inte svara på medicinska frågor. Men läs gärna mer om sömnproblem under vårt område. Där finns även tips och goda råd mot sömnlöshet, olika behandlingsalternativ etc. Kolla det här http://www.netdoktor.se/somnloshet/

    / Redaktionen

  • Avatar Tidigare användare 2013-11-12 06:03 (10 år sen)

    Hej!
    Om man nästan aldrig sover en hel natt ska man då använda sig av insomnings- tabletter alternativt sömnmedel? I så fall hur påverkar det hjärnan?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.