Frågor och svar om nattkissning 2013

Sedan förra året vaknar Marianne allt oftare på nätterna för att gå upp och kissa. Hon är uppe i genomsnitt fem gånger varje natt.

– Ibland är jag uppe två gånger per natt och ibland upp till tio gånger. Det har påverkat både min och min makes sömn.

Marianne är inte ensam om problemet. Hundratusentals svenskar får sin nattsömn störd när de tvingas gå upp på natten och kissa en eller flera gånger.

Vuxnas nattkissning kallas för nokturi och drabbar både kvinnor och män, men tilltar med stigande ålder.

Aino Fianu Jonasson, gynekolog och överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge och Netdoktors expert på nokturi svarade på frågor i en chatt. Läs expertens svar här nedan.

I januari 2013 lanserade Netdoktor upplysningskampanjen www.HarDuNattkissat.se. Delresultat från undersökningen visar att nattkissning är ett vanligt förekommande problem.

Har du missat Netdoktors upplysningskampanj? Besök HarDuNattkissat.se och lär dig mer om orsaker och behandling.

Chattens besvarade frågor

Var kan jag söka hjälp?

Gäst51895 frågar: Har varit på vårdcentralen flera gånger för mina besvär med nattkissning. Har fyllt i schema över mitt vätskeintag och kroppslig undersökning. De har inte hittat något fel men jag fortsätter att kissa...Börjar känna mig desperat och undrar om det finns några specialister som jag kan träffa. Kvinna 60 år

Aino Fianu Jonasson svarar: Hej. Tack för frågan. Du har fyllt i ett kisschema, undrar hur till vätskeintag såg ut? Den vanligaste orsaken till att gå upp på natten och kissa är för stort vätskeintag. Undrar om du äter mediciner? Har du några sjukdomar? Jag tycker du ska söka igen på Vårdcentral. Det finns hjälp att få.

Kan jag ha nokturi?

Gäst54456 frågar: Hej, jag är 32 år gammal och har innan aldrig behövt gå upp på natten för att kissa, men jag har på sistone märkt att jag ofta springer upp för att jag inte kan hålla mig. Jag somnar dock om ganska kvickt efter det, men det stör min nattsömn. Jag har haft urinvägsinfektion några gånger, kan det på något sätt påverka? Jag fått urinvägsinfektion någon gång per år, men det har försvunnit med hjälp av pencillin. När vet man om har nokturi? Och när räknas det som ett problem så att säga?

Aino Fianu Jonasson svarar: Hej. Den vanligaste orsaken till att man går upp och kissar på natten är att man dricker för mycket. Gör en väskelista och se hur mycket du dricker på ett dygn. 1.5 -2 l är normalt att dricka om man är frisk. Urinvägsinfektioner har inte något att göra med detta. Ett problem blir det när det stör nattsömnen och den dagliga aktiviteten.

Är trött på nattkissandet!

Gäst51895 frågar: Hej Aino,
Går upp varje natt flera gånger och kissar vilket stör min sömn och gör mig trött på jobbet. Försöker dricka mest på fm/dagen men det verkar inte hjälpa. Har haft problem under många år med det har blivit värre med åldern.
Vad skall jag göra? trött kvinna 45 år

Aino Fianu Jonasson svarar: hej. Tack för din fråga. Du ska söka på Vårdcentralen. Mät ditt vätskeintag under 1 dygn, normalt att dricka är 1,5 - 2 l-

Tomater som hjälp mot nattkissing?

Gäst18288 frågar: Jag fick gå upp och nattkissa 3-4 gånger per natt tidigare. Efter att testa med en kokt hel tomat till varje måltid behöver jag nattkissa högst en gång per natt. Jag är 73 år gammal. Jag har ingen annan förklaring till den positiva förbätringen. Kan det vara så att jag har rätt, eller kan det finnas andra orsaker. Innan jag började äta kokta tomater konstaterade min läkare att
min prostata var förstorad. Tacksam för svar.

Aino Fianu Jonasson svarar: Hej. Tack för din fråga. Jag har heller inget bra svar till din förbättring när det gäller prostata besvären. Det jag känner till är att tomater motverkar prostatacancer. Fortsätt du med att äta tomater.

natt kisseri

Gäst63222 frågar: jag är 30 år när jag var liten var jag sängvätare men det gick över av sig själv men nu i vuxen ålder kissar jag ofta i sängen när jag har druckit alcohål vad ska jag göra vad breor det på det är chemmit hjälp mig

Aino Fianu Jonasson svarar: Hej Tack för din fråga. Jag tycker du ska minska på mängden alkohol. Dricker man mycket framför allt på kvällen så driver detpå så att man måste gå upp för att kissa. Alkohol. kaffe och te är mycket urindrivande.

Störd sömn

Gäst13460 frågar: Hej!
Jag är 65 år. Om jag vaknar på natten vid 4-5 tiden och går på toa, kan jag ofta inte somna om. Det är största problemet. Kan man ta Minirin på kvällen? Eller kanske Furosemid litet tidigare på kvällen och s a s torka ut sig?
Hälsningar
GF

Aino Fianu Jonasson svarar: Hej. T.Minirin ska du ta på kvällen. Om du ska ta Furosemid till kvällen, ta det tidigare.

Har inte sovit en hel natt på flera år.

Gäst18789 frågar: Kvinna 78 år. Har ordinerats Vesicare 5 mg sedan 6 år tillbaka för sensitiv blåsa. Måste gå upp minst 3 ggr/natt. Pga muntorrhet begränsar jag intaget av 5 mg till varannan dag. Dricker inget efter kl 16 och tränar knipmusklerna varje kväll. Tycker jag gjort allt. Finns annan medicin? Har läst att de antikolinergt verkande medlen kan ha negativa effekter på kognitiv förmåga. Har du några råd att ge mig.
Med vänliga hälsningar
Ulla C

Aino Fianu Jonasson svarar: Hej. Har du prövat att ta Vesicare till natten, om inte gör ett försök. Det finns också annan medicin som kan hjälpa dig. Har du biverkningar av Vesicare kommer just i dagarna en annan medicin för överaktiv blåsa som inte ger de antikolinerga biverkningarna. Prata med din Dr. på Vårdcentralen.

Medicinering?

Hebbe40 frågar: Jag är 72 och har haft "Nattkissning" i många år. Jag har vant mig vid detta och enligt min läkare så är det vid min ålder fullt normalt att behöva gå upp 2 - 3 ggr per natt för att kissa. Min fråga är om "Nattkissandet" kommer att öka med stigande ålder. Jag har även läst att det finns naturmediciner mot denna åkomma, är nämligen lite rädd för eventuella biverkningar när det gäller medicinering.

Aino Fianu Jonasson svarar: Hej. Det är helt riktigt att besvären ökar med åldern, men om det påverkar din sömn eller din vardag finns medicin att tillgå. Jag känner inte till något naturläkemedel som jag kan rekommendera.

grader av problem

Gäst75869 frågar: Hej! Har fått allt större problem med att jag måste gå upp på natten och kissa. Problemet tycker jag hör ihop med att jag kissar väldigt lite på dagen, eftersom jag känner att min blåsa trycks ned i bäckenbotten under dagtid. Men jag vet att skulle jag ta upp det med min gynekolog så tycker det inte att jag har ett tillräckligt stort problem och att jag ser "normal" ut i de regionerna för min ålder. Varför tycker ni att man ska söka hjälp när man faktiskt i de flesta fall inte anses ha tillräckligt stora problem för att de ska åtgärdas? Det är jobbigt att få sina problem negligerade.

Aino Fianu Jonasson svarar: Hej. På din beskrivning tycker jag det verkar som du har ett framfall som gör att du inte tömmer blåsan riktigt under dagtid. Du ska söka gynekolog. Nu tror du inte att din gynekolog skulle ta det på allvar men sök en annan. Vet ej var du bor men du måste få tillgång till Dr.

Måste vakna på kvällen minst 1 gång

Gäst18270 frågar: Jag är 50 årig man. För ett år sedan började det att jag vaknar alltid en-två gånger varje kväll för att kissa. Det är jätte jobbigt när man är trött och vill gärna sova istället att vakna och gå på toa, varför ?
Jag tränar 1 gång vecka och använder gainer. Kan det vara orsaken ?
tack för svar

Aino Fianu Jonasson svarar: Hej. Din träning påverkar inte detta. Är det kanske så att du dricker mycket spec. inför träning. Vanligaste orsaken till att man går upp och kissar är att man dricker för mycket.

Nattkissning

Gäst71905 frågar: Hej! Är uppe varje timma och kissar, har så svårt att somna om. Skulle ha varit till njurmedicin, men var tvungen att lämna återbud. Vet ej om det kan bero på njurarna. Har svår KOL med syrgas 2 L dygnet runt. Mina fötter och ben är mycket svällda, kan ej ha skor på mig. Är så trött på allt det här, nattkissningen tycker jag är mycket jobbig
Hälsningar clej

Aino Fianu Jonasson svarar: Hej. Dina problem kan mycket möjligt höra ihop med njurarna. Du ska genast ta kontakt med njurmedicin igen och få en ny tid.

Nokturi

Gäst83567 frågar: Hej! Har omfattande problem med nattkissning, har gått igenom undersökning för överaktiv blåsa, men inget besked om orsaken till mitt problem, urologen gav upp. Är överviktig och diabetiker, 62 år gammal.Har nu fått förskrivet Vesicare av min husläkare, men det enda som händer är att jag får mindre urinvolym på natten, men jag måste upp lika mycket som förut, ca. 5 ggr/natt. Är otroligt trött på dagarna av detta, dessutom får jag en otrolig muntorrhet av medicinen. Är Vesicare den enda behandlingen?

Aino Fianu Jonasson svarar: Hej. Det är svårt att veta orsaken till att du besväras av överaktiv blåsa men du har också diabetes. Tycker att du ska ta upp detta med din läkare igen och fråga om Minirin skulle vara lämpligt för dej. Viktigt också att du inte dricker för mycket.

trött

Gäst12385 frågar: Hejsan, jag får springa på toa var och varannan timme under natten, verkar vakna direkt jag rör mig och då måste jag upp annars skulle det nog ske en olycka. har hört att man kan behandla med botox men är det att rekomendera? Är 54 och har ms, minirin hjälper ingenting förstår inte varför?

Aino Fianu Jonasson svarar: Hej. Botox skulle kunna hjälpa dej. Sök en urolog eller att din läkare remitterar dej till urolog.

Hur ska jag sluta att kissa på natten. utan ta medicin mot det.

Gäst51830 frågar: Har talat om för gynekolog om mitt kissande på natten,kniper flera gånger om dagen. men han ville inte ge mej mecicin mot det, för jag har så många andra mediciner fick jag till svar? är så trött på dagen vilar ofta under dagen. ska jag ha det så'? Orkar inte med att ha det så här, somnar framför TV varje kväll. finns det något svar för mej. Hälsningar Monika

Aino Fianu Jonasson svarar: Hej. Jag vet ju inte vilka sjukdomar du har och vilka mediciner som du står på. Förstår att det stör din nattsömn. Tänk på att inte dricka för mycket på kvällen! Du kan fråga din läkare om T. Minirin? Han kanske inte anser att det passar dej men frågan är ju fri.

Hormoner

Gäst95008 frågar: Vilka hormoner, förutom vasopressin, kan vara inblandade i nattkissning? Jag blev mycket bättre sedan jag börjat med levaxin, och sedan jag började med östrogen/progesteron har det blivit ännu bättre. Jag misstänker att min hypofys inte hänger med som den skall, vilket bidragit till att det tog tjugo år innan min hypotyreos diagnosticerades eftersom TSH aldrig steg särskilt mycket. Kan en svår hjärnskakning i barndomen påverka nattkissande i vuxen ålder?

Aino Fianu Jonasson svarar: Hej. Intressant fråga. Din hjärnskakning i barndomen har säkert inget att göra med detta. Hormoner samverkar i hjärnan så så det kan göra att du blivit bättre det finns ett feed-back system.

Vart vänder jag mig?

Gäst17436 frågar: Hej!

Är en kvinna 50 år gammal som går upp minst två gånger per natt för att kissa. Dricker inte mycket på kvällen och har inga andra sjukdomar. Vad kan det vara och vart söker jag hjälp? Tacksam för hjälp!

Aino Fianu Jonasson svarar: Hej Jag tycker du skall föra en kisslista och anteckna varje gång du går på toaletten och kissar och mäter mångden samt ditt väskeintag. Söka ska du i första hand på Vårdcentral. N. att dricka är 1.5-2 l.

Äldre man 76 år!

Gäst60365 frågar: Jag får gå upp 3-4 gånger per natt,upplever det så jobbigt.Äter inga mediciner,är rörlig går 3 dagar i veckan o tränar på gym samt övriga dagar en promenad.Skulle vara tacksam för hjälp med att slippa gå upp nästan varje natt 3-4 gånger.Har blivit erbjuden att köpa Prosabal växtbaserat läkemedel,men jag upplever att all hälsokostmedicin är det enda det hjälper är att plånboken blir tunnare.

Aino Fianu Jonasson svarar: Hej. Jag tycker du ska söka i första hand på Vårdcentralen för att få hjälp.

Noktur och inkontines

Gäst72601 frågar: Går nokturi och inkontinens lite ihop? Kan jag som har inkontinens också drabbas av nokturi? Eller hur funkar det?

Aino Fianu Jonasson svarar: Hej. I begreppet Överaktiv blåsa ingår nokturi. I begreppet Överaktiv blåsa ingåt trängningar med eller utan läckage och att man går oftare än 8 ggr för att kissa på ett dygn samt nokturi..

Motverka nattkiss

Gäst72601 frågar: Finns det någon "övning" för att motverka nattkiss? Eller gäller det bara de med inkontinens?

Aino Fianu Jonasson svarar: Hej. det finns ingen speciell övning men det är framför allt viktigt att blåsträna, dvs när man får en trängning inte gå genast att kissa. Går man på varje trängning lär sig blåsan detta och du styr inte blåsan utan blåsan styr dej

Nattkiss

Sven frågar: Min fru har haft stora problem med nattkissning sedan 10 år tillbaka utan att veta vart hon ska vända sig. När hon var hos sin doktor i vintras så sa läkaren till henne att det inte var inkontinens. Vad är det då som är fel på henne? Doktorn sa att det hörde till åldern att ha problem med nattkissning.

Aino Fianu Jonasson svarar: Hej. Att gå upp och kissa på natten ökar med stigande ålder, men det finns hjälp att få. Jag vet ju inte hur gammal din fru är och om hon har några sjukdomar och står på mediciner. Jag tycker att hon ska söka på Vårdcentralen igen för dessa problem.

Publicerad den: 24 maj 2013