Du är här: Hem » Smärta » Fråga doktorn » Ledvärk

Fråga doktorn

Fråga doktorn är en kostnadsfri tjänst där du kan få svar på frågor och funderingar om hälsa, medicin och sjukdomar. Ett urval av de frågor som kommer in väljs ut och besvaras av Sveriges ledande medicinska experter inom området. Här kan du också ställa frågor till företag och förbund vars experter besvarar frågor inom deras specialområde.

Ställ en fråga genom att klicka på ”Ställ fråga”. Välj det område som passar och skriv därefter din fråga i formuläret. Du kan också läsa redan besvarade frågor genom att klicka på den fråga du är intresserad av i listan nedan, eller söka efter besvarade frågor.

Ledvärk

Jag är orolig över min sambo som är 28 år och har väldigt ont i sina leder som händer, fötter knän. Han har varit hos sin husläkare och tagit prover om det kan vara RA men det visade inget. Hans mamma har RA bla så därför tog han dessa prover. Vad kan det vara har han utslitna leder redan eller har husläkaren fel? Han är inte övervikt och har god hälsa för övrigt. Tacksam för svar
Avatar Johan Frostegård
professor, överläkare och specialist i reumatologi och internmedicin, Inst för Medicin, Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge
2009-11-02 13:56

Svar

Diagnosen RA ställer man inte på labprover, utan det behövs en fullständig utredning. Lederna behöver undersökas av en van läkare, som kan bedöma om det är artrit - ledinflammation - eller inte, detta är helt centralt. Labprover kan vara normala vid reumatisk sjukdom och RA även om man i allmänhet ser tecken på inflammation. Har han haft sådana besvär tidigare? Det finns ju olika former av reumatisk sjukdom. Jag tycker det är viktigt att han får en bedömning och att man tar ställning till vilken diagnos det är och hur och om det ska behandlas.

Senaste besvarade frågorna inom Smärta