Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Nytt sätt att angripa kol

Annons

Ett nytt läkemedel mot lungsjukdomen kol är på väg att nå marknaden. Läkemedlet innehåller en aktiv substans som fungerar inflammationshämmande och erbjuder ett helt nytt sätt att angripa sjukdomen.

Helt ny behandlingsprincip vid kol 

I dag lider mellan 500 000 och 700 000 svenskar av kol. Sjukdomen leder till en försämring av lungorna som i dagsläget inte går att bota, men med hjälp av olika mediciner som är slemlösande eller utvidgar luftvägarna kan flera av symtomen lindras. Det finns tre läkemedelsprinciper för att hjälpa patienter med kol, sjukdomen kan angripas med kortison, betastimulerare samt antikolinerglika. Kortisonet motverkar inflammationen och de två sistnämna vidgar luftvägarna. Den fjärde principen som nu presenteras kommer likt kortisonet att motverka den aktiva substansen, inflammationen, om än på ett annat sätt.
– Det här är en helt ny behandlingsprincip som hämmar vissa inflammatoriska celler. Ju fler ingångar, desto bättre, säger Kjell Larsson, professor i lungmedicin vid Karolinska Institutet.

Även om grundsjukdomen kol kommer att finnas kvar förebygger läkemedlet försämringsperioderna, vilket innebär ett minskat lidande för patienten. Kjell Larsson menar att det inte är någon revolution men dock anser han att det nya läkemedlet är ett steg i rätt riktning. Läkemedlet har godkänts och enligt Larsson återstår bara detaljer innan det når marknaden.

Annons
Annons

Kol är den fjärde vanligaste dödsorsaken i världen och i Sverige omkommer fler än 2 000 personer årligen.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.