Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Frågor ska underlätta behandling av KOL

Annons

Med hjälp av ett frågeformulär ska läkare få bättre möjlighet att bedöma hur sjuk en patient med lungsjukdomen KOL är. Det är en ny typ av test som kallas CAT (COPD Assessment Test) som presenteras på den stora lungmedicinkongressen European Respiratory Society i Wien, Österrike. Testet går ut på att mäta i vilken grad KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom, påverkar patienten.

Frågorna som ska ställas till patienterna ska kunna användas tillsammans med lungfunktionstest i till exempel primärvård. Testet är utarbetat av läkare från bland annat Spanien, USA och Tyskland och har finansierats av läkemedelsföretaget Glaxo Smithkline. Frågeformuläret innehåller olika typer av påståenden som patienterna får gradera på en skala mellan 0 och 5,0, där 0 betyder att påståendet stämmer helt och 5 innebär att det inte stämmer alls. Bland annat kan påståenden som ”jag hostar aldrig” och ”jag sover gott” förekomma.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.