Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

CRAFT-metoden ska hjälpa anhöriga till missbrukare

Nu introduceras en ny metod som ska hjälpa anhöriga till personer som har alkohol- och drogproblem i Sverige. Metoden kallas CRAFT och ska ge närstående styrka och kraft att förbättra sina liv.
Annons

Sedan i slutet av på 90-talet har CRAFT-metoden använts i USA där den hjälpt närstående och anhöriga att må bättre och kommunicera med närstående som missbrukar alkohol och droger. Nu har turen kommit till Sverige där anhöriga till missbrukare dels ska få träffa en handledare, dels eventuellt delta via internet, det rapporterar SVT.

Tanken med metoden är att de anhöriga ska närma sig sin närstående istället för att inta en tuff attityd gentemot denne som i så många andra metoder.

Ska uppmana missbrukare att söka vård

Anders Hammarberg som är forskare och knuten till Karolinska Institutet tror att det till en början kan kännas svårt för den anhörige att börja med CRAFT-metoden men att man med tiden får de verktyg som behövs.

Annons
Annons

– Metoden är inriktad på att anhöriga ska förbättra sin livssituation, men deltagarna får också öva sig i att föra samtal om att söka vård. Det är nytt och unikt för CRAFT, säger Anders Hammarberg till SVT.

Socialstyrelsen rekommenderar CRAFT

Socialstyrelsen i Sverige ställer sig positiva till CRAFT-metoden och hänvisar till siffror som pekar på att metoden haft stor betydelse för de som genomgått den men också för den missbrukande parten. Det har visat sig att 55 till 74 procent av dem, vars anhöriga deltar i CRAFT, har påbörjat behandling mot sitt missbruk. Metoden visar sig också ha minskat de anhörigas depression och stärkt familjesammanhållningen.

CRAFT på internet

Än har CRAFT-metoden inte introducerats på internet. Just nu deltar 25 personer, varav de flesta är kvinnor, i ett försök med webbformulär. Förhoppningen enligt Anders Hammarberg som leder studien är att nå 140 deltagare för att kunna utvärdera effekten av CRAFT-metoden.

– Man förlorar det direkta mötet med en behandlare, men å andra sidan har man möjlighet att delta oavsett var man bor. Vi vet att internetbehandling fungerar bra för andra typer av psykisk ohälsa, men vi vet inte om det fungerar när det gäller CRAFT, säger Anders Hammarberg till SVT.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.