Snusa under graviditeten lika illa som att röka

Att foster kan skadas av att mamman röker är känt sedan tidigare, men att snusets effekter skulle vara minst lika farliga är något mer omdebatterat. Men det är just vad en ny avhandling vid Karolinska Institutet visar – att snusanvändning under graviditet innebär lika stora risker som vid rökning.

Anna Gunnerbeck vid institutionen för kvinnors och barns hälsa på Karolinska Institutet har nyligen disputerat med en doktorsavhandling som visar att snus iinnebär lika stpr risk för dödföddhet, för tidig födsel, läpp-käk-gomspalt-missbildning eller andningsuppehåll i nyföddhetsperioden som rökning. 

Enligt avhandlingen handlar resultatet om att snus innehåller en högre dos av nikotin jämfört med cigaretter och dessutom kan nyttjas oftare vilket då bidrar till riskökningen. 

Läs också: 1,3 miljoner dödfödda barn skulle kunna räddas

– Snus framhålls ofta som ett hälsosammare alternativ till rökning och så kan det vara för den vuxne brukaren. Men nikotinet i snus har skadliga effekter på fostret. Unga kvinnor som börjar snusa är inte medvetna om hälsoriskerna för barnet med snusanvändning under graviditet, säger Anna Gunnerbeck vid institutionen för kvinnors och barns hälsa på Karolinska Institutet.

Slutar mamman snusa i ett tidigt skeda av graviditeten – då ses dock ingen riskökning alls.

Publicerad den: 2017-05-17

Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Källor: Karolinska Institutet
(http://ki.se/nyheter/snus-lika-farligt-som-rokning-under-graviditet )

Kommentera


Regler för kommentarer

Publicera kommentar

Kommentarer (0 st)

Det finns inga kommentarer än. Bli den första att kommentera nyheten.